lördag, juli 23, 2011

Vansinnesdåd av en extremist

Jag kan inte låta bli att undra hur det står till i världen! Vad är det som gör att man helt iskallt vill bomba och skjuta ihjäl sina medmänniskor? Det som har skett i Norge är ohyggligt och en ofattbar tragedi!

Det spelar ingen roll vilken typ av extremist det är som har begått dessa fasansfulla brott - för extremismen i sig är mer lika än olika. De delar sitt hat mot oliktänkande och demokrati. De förespråkar sin egen religion/politik och respekterar inget annat. De avskyr mångfald och mångkultur då detta är ett hot mot deras tankesätt och levnadssätt.

Nazister/högerextrema - Talibaner/muslimska extremister och de övriga fundamentalister och extremister runt om i världen är av samma skrot och korn. De förtrycker och förstör det goda som andra har sått. De vägrar att acceptera oliktänkande och predikar istället hat mot allt som inte är som de vill ha det.

Dessa grupper måste bekämpas med alla medel. Vilken väg som är mest lämpad att gå låter jag däremot vara osagt. Det som jag tror är viktigt är att vi i det här läget måste stå enade och stå upp för demokratin och det öppna samhället. Men att stå enade betyder inte att vi måste tycka lika i alla frågor utan vi måste på alla sätt och vis respektera att det finns olika åsikter i frågan. Ingen kan få ta på sig tolkningsföreträdet och peka finger åt någon annan. Detta beteende gynnar extremisterna allt för väl och liknar också deras egen tankevärld - att veta bäst och att inte acceptera andras åsikter och tankar.

Så här skriver
DN, DN, DN

Läs även andra bloggares åsikter om
,
,3 kommentarer:

Erik, Sthlm sa...

”Vi kan inte acceptera att Arbeiderpartiet subventionerar dess våldsamma ”Stoltenberg jugend” som systematiskt terroriserar politiskt konservativa”.

Så hade han skrivit och det är väl så nära ett motiv man kan komma (bomben utanför Stoltenbergs arbetsplats och massakern på vad gärningsmannen kallar "Stoltenberg jugend").

Om man behandlar folk odemokratiskt och ojuste med våldsamma mötesstörningar tillräckligt många gånger så finns ju risken att man retar upp en knäppskalle tillräckligt mycket för att det ska resultera i något sånt här vansinnesdåd.

Bättre att bemöta folk med extrema åsikter med argument och dialog än med våld, kränkningar och utfrysning.

Anonym sa...

Frågan är vad det är för sorts extremist dock.. Det är ju ingen nazist även om media försöker få det till det. Läs en del av vad han själv skrivit på document.no

"For meg blir det svært hyklersk å behandle Muslimer, Nazister og Marxister forskjellig. De er alle tilhengere av hat-ideologier."

"Primærdoktriner:

Kritisk til multikulturalisme (Anti-kulturmarxistisk)
Anti-rasistisk
Pro FrP (kanskje Høyre)
Pro Israel (+ støtte til Armenia, kristne Koptere/Maronitter/Assyriere, kulturkonservative Indere, støtte til opprettelse av en kristen stat Biafra, Sør Nigeria og støtte til opprettelsen av en kristen stat i Sudan, støtte til Russlands/Thailands/Filipinenes/Kinas + kamp mot Jihad)
Anti-FN
Anti-EU
Kritisk til kulturmarxistiske medier (alle)
Pro fri marked
Pro kristelig"

"Ideologien multikulturalisme (kulturell marxisme) er en anti-Europeisk hatideologi som har som formål å ødelegge Europeisk kultur, identitet og kristendom forøvrig. Jeg sidestiller dermed multikulturalisme med de andre hatideologiene: nazisme (anti-jødisk), kommunisme (anti-individualisme) og Islam (anti-kafr)."

"Man kan ikke bekjempe rasisme (multikulti) med rasisme. Etnosentrisme blir derfor det komplett motsatte av hva vi ønsker å oppnå."

"Alle våre ideologiske argumenter baserer seg på anti-rasisme."

Vilket liv! sa...

Det finns inga skäl i världen som rättfärdigar våld och mord på andra människor!
Man är fri att ha en åsikt, politisk ideologi, religion osv. och det förpliktigar också att låta andra ha sina.

Oavsett om man upplever att man blir "trakasserad" av politiska meningsmotståndare så ska man inte ta till våd. Man måste i ett demokratiskt samhälle lyfta det man tycker är orättvist till ett diskussionsplan.

Självklart fördömer jag våldet i Norge i de starkaste ordalag. Hur kan inte göra det?