Journalistyrket förknippas ibland med lite status; att få träffa politiker, kändisar och andra höjdare. Att på plats få rapportera från betydelsefulla händelser eller från tragiska krigshärdar. Men så allt som oftast så skiner det igenom att journalisternas värld inte delas av allmänheten. Vi tycker helt enkelt olika i många frågor och det som istället framförs är en politisk korrekthet!
Tyvärr tycker jag inte att Sverige har några direkt "stora" nyhetsjournalister; de som vågar ta ställning för annat än den politiskt korrekta dagordningen och skapa debatt. Läser man de stora dagstidningarna är enigheten och förbrödringen total. Lite oense var man dock i fråga om huruvida det var en bra idé att publicera Rondellhunden eller inte, men annars är det inga större vågor som skvalpar runt.
Jag läser gärna utländska dagstidningar och en utav mina favoriter är den brittiska "The Guardian" som är väldigt olikt både "The Times" och "The Daily Telegraph". Alla dessa tre tidningar är så att säga "sina egna" och journalisterna agerar därefter. Mångfalden flödar och berikar.
Varför det inte är någon som vågar sticka ut i Sverige vet jag inte. Beror det på konflikträdsla, att det är en sådan homogen yrkesgrupp som verligen tycker lika i allt, eller är det av ren bekvämlighet som man väljer att inte ha en annan åsikt?
Jag tycker att debatten kring Rondellhunden visade på att om man inte var av den åsikten att det inte var ok med publiceringen så var man "rasist", man "kränkte" folk, tog ingen hänsyn till andra kulturer, religioner och värderingar m.m. Kort sagt det var inte politiskt korrekt att tycka att det var ok att trycka Rondellhunden. Det blev liksom en osmaklig känsla av att "tycka rätt" var viktigare än någonting annat!
Hur man ska få allmänhetens åsikter mer representerade är en bra fråga. Eller vi kanske är fortsatt nöjda med en mer politiskt snäll/korrekt tolkning av det som folk egentligen tycker?
"Sänkt skatt och bibehållen kärnkraft. Det är förslag som allmänheten skriver under på men som svenska journalister i högre utsträckning säger nej till."
Andra bloggar om: Journalistik, Demokrati, Yttrandefrihet, Politik,
3 kommentarer:
Här skiljer sig journalisters rapportering kraftigt åt mot bloggens avslöjanden:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com
Öhh, vad menar du?
Folk tycker inte som journalister. Nej, tack och lov för det. Den extremism med mångkulturalism och annat vänsterklägg möter man tack och lov enbart där och bland våra kära politiker. Gemene man sitter knappast och gapar; de måste få stanna, massinvandring - ja tack eller islamisering - ja tack. Det är sannerligen dags för en ordentlig rensning.
Skicka en kommentar