Och man kan faktiskt ha kvar dagarna ändå tills det att barnet fyller åtta år! Så visst sjutton har man lång tid på sig att ta ut dem.
Försäkringskassan skickar också alltid ut en påminnelse till de föräldrar som har ett visst antal dagar kvar - så att man inte glömmer bort att man faktiskt har dagar kvar. Fk gjorde också en "kunskapsmätning 2003 som visade att det fanns en kunskapsbrist bland framförallt män. Det finns många som tror att man bara har rätt till 30 eller 60 dagar som pappa, fast man egentligen har rätt till hälften, 240 dagar, i dagsläget."
Det här är ju ytterst en fråga om jämställdhet också - att män/pappor tar ut "sina" dagar och är föräldralediga med sina barn. Jag tror att man återigen måste köra en massiv informationskampanj för att
- få fler pappor att ta ut föräldraledighet
- få fler mammor att förstå hur viktigt det är att pappan delar på föräldraledigheten
- föra ut kunskap och information till pappor om hur många dagar de har rätt till av föräldraledigheten
Idag är det kanske ett bra mått på att vi i Sverige inte är så bra på att dela på vår fantastiskt bra föräldraförsäkring när det varje år fryser inne så många dagar som det faktiskt gör. Ojämställda - ja faktiskt, till viss del är vi det fortfarande!
Andra bloggar om: Föräldraledighet, Föräldraskap, Mamma, Pappa, Barn, Jämställdhet,
9 kommentarer:
Vilka dagar blir över?
Jo antagligen låggarantidagarna som man får ca 120 kr för. Själv har jag barn som är 7 och 3 år och då får man endast 60 kr/dag för dessa dagar. Kan ju bero på den låga ersättningen, men det skriver man inget om i DN. Jag plockar ut enstaka, men har inte råd att ta ut för många dagar åt gången.
Småbarnsförälder
En av anledningarna är att många har så dålig inkomst att även de lilla inkomstbortfall som det innebär att "ta ut" föräldradagarna innebär ekonomisk ruin. Denna gäller också att bli x.vis sjukskriven. Och kom inte med några förklaringar om "samhällets skyddsnät" och liknande som politker ofta kommer dragande med, det existerar inte, är en myt:
Det skrivs ofta om studenters ekonomiska villkor men det bero väl på journalisters nära i tiden gjord erfarenheter.
Många arbetande har det betydligt sämre. Att leva på en nettolön på kanske 7-8000 FÖRE hyra och liknande är betalt kräver sin man (eller kvinna) Och barnbidraget räcker ju inte ens till barnenes mat...
Det här låter mest som en tidningsanka. Min slutsats är att bara hälften av dagarna med nästan ingen ersättning fryser inne. Det är väl ett riktigt bra resultat...
/Kalle Kula
Det är väl bra att folk klarar sig utan att ta ut förmåner? DN:s rubrik "Föräldrar sämre på att ta ledigt med barnen" kan bytas ut mot "Föräldrar bättre på att jobba".
Att få mammor att förstå hur viktigt det är att dela på föräldraledigheten skulle vara en mycket viktig uppgift för mig, om jag hade möjlighet att påverka.
När jag ser tillbaka på mitt eget liv (och andra kvinnors)så förstår jag hur mycket det påverkar och cementerar könsrollerna att kvinnan är hemma mest under den tiden. Här skapas vissa mönster som kan hänga kvar under hela livet, faktiskt. Inget som jag funderade särskilt mycket på då, men som jag inser nu, med mer perspektiv.
Kvoterad föräldraledighet - Absolut!
Hälsar: Mrs. F
Det spelar ingen roll om det är de s.k garantidagarna det handlar om eller inte. Med dessa dagar har man möjlighet att vara föräldraledig, kanske lite då och då, med bibehållen SGI samt att arbetsgivare inte kan neka någon att vara ledig om det är föräldraledighet det handlar om.
Jag tror inte att alla som har dagar som fryser inne har dålig ekonomi utan kanske det också handlar om hur man prioriterar att vara ledig med sina barn eller inte.
Att vi jobbar mer idag och spenderar mindre tid med våra barn är inget att skryta över. Se nu närmast på hur det kan gå - 15-åring skjuten, 16-åring svårt misshandlad m.m. Nåt har ju grundläggande gått väldigt fel.
Nu menar jag inte att alla föräldrar som inte har ekonomi att ta ut garantidagarna - att de på nåt sätt ska klandras. Jag menar mer de föräldrar som har råd men som väljer att inte göra det utan istället väljer att jobba.
mrs fatigue:
Jag håller helt med dig! Det är jätteviktigt att redan från början dela på föräldraledigheten och på omsorgen om barnen. Det gagnar alla parter; barn såväl som föräldrar.
Och så gäller det att få alla gamla chefer som själva aldrig var hemma med barnen att det är nya tider nu.
abbes pappa:
Absolut! Det är faktiskt ett större problem än man tror! Hör inte riktigt hit men...att inte lägger möten kl 8.00 utan kanske först vid 8.30 så att man hinner lämna på dagis och sen ta sig till jobbet.
Kanske en fråga om förståelse mellan generationerna - dock en viktig fråga att diskuterajoch ha med sig.
Skicka en kommentar