lördag, januari 19, 2008

Nedräkningen har börjat

Klockan tickar på i en allt snabbare takt för USA:s president George W Bush som nu endast har 1 år kvar i Vita Huset. Och om det kan jag enbart säga "Yes, tack för det - och kan tiden inte gå lite fortare???!" Jag har aldrig haft speciellt höga tankar om Bush - hans politik gällande t ex allmän sjukvårdsförsäkring, upptrappningen av kriget i Irak, hans inställning till de s.k "moralfrågarna" plus en hel del annat.
Bush har egentligen inte uträttat något som helst vettigt under sina snart 8 år vid makten och nu verkar han satsa på utrikespolitiken för att försöka få något posiktivt att ske innan det är dags för pensionen...Med tanke på att han har fått USA att kladda med fingrarna i så många syltburkar som de bara kan - är det kanske dags att komma till avslut i alla fall någonstans runt om i världen.

Jag har stora förhoppningar om att en ny president (förhoppningsvis en demokratisk sådan) kan få en bättre balans i ekonomin samt satsa på de allmänna välfärdsfrågorna. Med tanke på att landet är en stormakt är det alltför många människor som fortfarande inte har en bra hälso- och sjukvårdsförsäkring. Där måste en ändring ske och jag kan inte se att republikanerna kommer att driva den här frågan särskilt mycket.


Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man måste inte alls föstatliga sjukförsäkringen. Mer än vad den redan är.

Fredrik

Vilket liv! sa...

I USA är sjukvården dyr, byråkratisk och inte alls alla förunnad.
Sverige har ett ok system som kan bli bättre - idén om att den ska omfatta alla är helt rätt. Hur man sedan ska jobba vidare med den och släppa in privata aktörer på sjukvårdsmarknaden är en annan fråga.

Spiff sa...

Jag har använt det Amerikanska sjuksystemet som en icke skattebetalare, några få gånger.

Det är snabbt, effektivt och otroligt bra organiserad.
Inte en enda gång blev jag tillfrågad om betalning eller försäkring, endast om medicinsk historia (om jag var allergisk mot något..) innan jag fick en snabb och trevlig service.

Däremot var medicinen dyr, 700 kr för penicillinet mot bihåleinfektionen.. Det fick jag tillbaka på min försäkring hos arbetsgivaren efter mycket pappersarbete och lång tid!?!

Vem betalar i Sverige? Och hur mycket?

Allt är relativt, men jag tror att vi till slut betalar mycket mer än amerikanerna när ALLT räknas in..

Men dom får en otroligt mycket bättre vård och ett OTROLIGT mycket TREVLIGARE BEMÖTANDE...

Jag är trött på att betala skyhöga skatter för att sedan sitta i många timmar på akuten för minsta lilla skråma, det är för dåligt!

Anonym sa...

Eller också får individerna ta ansvar för sina liv.

samme

Spiff sa...

Egentligen inte! För det handlar dels om kvalitet och utbud(kortare köer..) och dels om hur mycket du och jag tvingas betala via skatten.

Vi har en tendens att inte se kostnader eftersom allt betalas via skatten, när systemet i själva verket både är dyrt och ineffektivt.

Spiff sa...

Dessutom måste jag säga emot dig på ett par punkter. Jag har haft med den amerikanska sjukvården att göra vid ett par tillfällen.

Den är oerhört effektiv, man får träffa en läkare snabbt, inte som här efter fem timmar på akuten.
Bara pappren (som endast handlade om sjukdomshistoria och ev allergier..) var klara, fick jag träffa läkaren. Den håller en mycket hög klass och känns enormt mycket "fräshare" och trevligare än min nergångna vårdcentral.

Sen vet jag inte vad det kostade dom amerikanska skattebetalarna men jag betalade inget alls! Däremot var medicinen ganska dyr, vilket drabbade min arbetsförsäkring!

Två dagar senare när jag kom hem låg det ett brev från sjukhusledningen, som ville veta hur servicen var!?

Om den sedan är för dyr så är det en sak för amerikanska väljare, eller hur!