måndag, januari 21, 2008

Tänkvärt på måndagen


"När du tror att du kan sluta upp med att
förändra dig är du slut."

- Benjamin Franklin


Andra bloggar om: , , ,

söndag, januari 20, 2008

Fula som stryk - herregud, va bekväma!

I vår familj råder rena hatkärleken till de s.k Foppa-tofflorna. Jag älskar dem för att de är så otroligt sköna och bekväma att gå i. Maken däremot skulle aldrig vilja bli sedda levande i dem vilket jag tycker är riktigt synd.

De är toppen att ha som trädgårdsskor och de är också jättesköna att ha på jobbet där mina knallröda dojjor med gula blommor på piggar upp och garanterar mig kommentarer från både kollegor och kunder - varje dag....Dessutom är de suveränt sköna för mig som har en halvkass rygg...sviktar bättre och är betydligt färggrannare än Birkenstock (som nu har förpassats till klädkammaren).


Andra bloggar om: , , ,

Önskade och älskade barn

Den här frågan om spermadonatorernas vara eller icke vara - ska de vara anonyna eller inte - är för mig en väldigt lätt fråga att svara ja på. Självklart ska man som kvinna kunna använda sig av spermadonator om man vill det! Varför inte? Det föds ju redan barn i Sverige idag där föräldrarna inte lever ihop eller ens har en relation. "Men ett förhållande tar ju tid att utvecklas, och det är inte säkert att det leder till barn. Vad händer om förhållandet inte fungerar? Tänk om han vill ha halva vårdnaden. Det skulle jag bara inte klara av."

Det finns redan idag barn där den ena föräldern (oftast pappan) inte bryr sig om barnet överhuvudtaget. Socialdemokraterna har fattat det hela rätt: "Det går inte att säga att du blir sämre förälder för att du är ensamstående, säger Ylva Johansson, och konstaterar att barn i dag lever i många olika typer av familjer"..

Vad är det då för fel med att välja en anonym spermadonator för att få ett barn? Jag tror egentligen att frågan är rätt så komplex och att den handlar om vad som anses vara "norm" i samhället. "...//kvinnor som lever ensamma nekas att skaffa barn med hjälp av en donator". Man bör liksom leva i ett mamma-pappa-barn- förhållande och gör man inte det men väljer att ha barn ändå så finns det de som rynkar på näsan och tycker att det är "fel och synd om barnet."

De kan egentligen inte ha så mycket mera fel då dessa barn som kommer till världen genom spermadonatorer är hett efterlängtade och mycket älskade. Hur kan det vara fel? Det spelar väl ingen roll hur barnet blir till - är det välkommet till världe så är det ju bara att gratulera föräldern och önska lycka till, eller hur?!

Som tur är för svenska kvinnor finns ju liberala och fritänkande länder som bl Danmark där kvinnorna kan genomgå insemination för i Sverige är det fortfarande ett blankt nej som gäller. Och som vanligt är det Kristdemokraterna med sina urbota dumma argument som agerar bromskloss: "Ett barn, oavsett hur det har tillkommit, behöver en mamma och en pappa. Det har varit principen i Sverige under alla år. Ingen vuxen har rätt till barn, men barn har rätt till två föräldrar". Jag vill istället säga att barn har rätt till en familj som verkligen älskar dem och den behöver nödvändigtvis inte bestå av kärnfamiljen - mamma - pappa - barn. Mamma - barn är fullt tillräckligt - vad är det för fel på ensamstående föräldrar?



Andra bloggar om: , , , , , ,

Ordning och reda på fastighetsmäklarna

Puh, säger jag bara. Vi har ju varit på husjakt under större delen av förra året och har genom det här kommit i kontakt med en del riktigt konstiga mäklare. En del har varit arroganta, nästan på gränsen till otrevliga, allmänt nonchalanta m.m. Alltså har vi inte känt oss särskilt lockade till att bjuda på hus när vi inte riktigt vet hur det går till med bl a budgivningen .

Jag känner en familj som lade det högsta budet på ett hus men budet förmedlades inte till säljaren eftersom mäklaren hade gjort en deal med de som lade det näst högsta budet. Han skulle nämligen få sälja deras hus! Det är så mycket skit som pågår och jag som spekulant kan aldrig riktigt känna att det går rätt till.

Förslaget om att bud ska redovisas öppet för köpare är egentligen självklart. Det är ju faktiskt rätt så sanslöst att man budar om hus via SMS och summorna drar iväg men du som spekulant kan aldrig vara riktigt helt säker på om allt går rätt till.

Det är dags att mäklarna börjar synas i sömmarna och att man som köpare får en bättre koll på fastighetsaffären - att köpa hus är ju en stor investering och man vill ju att det ska gå rätt till, eller hur?!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

lördag, januari 19, 2008

Nedräkningen har börjat

Klockan tickar på i en allt snabbare takt för USA:s president George W Bush som nu endast har 1 år kvar i Vita Huset. Och om det kan jag enbart säga "Yes, tack för det - och kan tiden inte gå lite fortare???!" Jag har aldrig haft speciellt höga tankar om Bush - hans politik gällande t ex allmän sjukvårdsförsäkring, upptrappningen av kriget i Irak, hans inställning till de s.k "moralfrågarna" plus en hel del annat.
Bush har egentligen inte uträttat något som helst vettigt under sina snart 8 år vid makten och nu verkar han satsa på utrikespolitiken för att försöka få något posiktivt att ske innan det är dags för pensionen...Med tanke på att han har fått USA att kladda med fingrarna i så många syltburkar som de bara kan - är det kanske dags att komma till avslut i alla fall någonstans runt om i världen.

Jag har stora förhoppningar om att en ny president (förhoppningsvis en demokratisk sådan) kan få en bättre balans i ekonomin samt satsa på de allmänna välfärdsfrågorna. Med tanke på att landet är en stormakt är det alltför många människor som fortfarande inte har en bra hälso- och sjukvårdsförsäkring. Där måste en ändring ske och jag kan inte se att republikanerna kommer att driva den här frågan särskilt mycket.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Nya tag inom arbetsmarknadspolitiken

Jag kan definitivt hålla med om att det krävs nytänk inom arbetsmarknadspolitiken. Dels för att systemet i sig måste förändras och dels för att individen måste få ett större utrymme att själv välja vem eller vilken arbetsförmedling denne vill gå till.

Forna AMS (Arbetsmarknadsstyrelsen) har nu gått i graven och ersatts av myndigheten Arbetsförmedlingen - ny organisationsstruktur och nya namn på chefsposter osv. MEN det är ändå samma gamla chefer som sitter på sina betonghäckar....Hur nydanande är det egentligen? Inte ett smack alls utan det är snarare klubben för inbördes beundran som nu har skrotat de gamla länsarbetsnämnderna och istället skapat de nya arbetsmarknadsområdena m.m.

Det som behövs på fullaste allvar är att myndigheten Arbetsförmedlingen får konkurrera med privata aktörer på lika villkor; att den arbetssökande fritt själv kan välja vilken förmedling han/hon ska vara anmäld på.

Jag tror också att incitamentet (att coacha någon till jobb) skulle vara betydligt större utan all denna byråkrati som statliga myndigheter alltid för med sig. Byråkrati som stjäl tid från de arbetssökande.Idén om att "Arbetsförmedlare som vill ta över sin arbetsplats, och driva den i privat regi, ska kunna få statligt avknoppningsstöd" är ju riktigt bra. Varför inte? Det fungerar riktigt bra inom den privata sektorn och jag är övertygad om att det också finns blivande entreprenörer inom Arbetsförmedlingen.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag, januari 18, 2008

Är det verkligen så illa ställt?

Enligt en undersökning visar det sig att arbetande mödrar mår som allra sämst när de ska ta hand om sina egna barn. "Under två veckors tid fick 173 föräldrar tio gången om dagen rapportera vad de gjorde just då, vilka de umgicks med och hur de kände sig, skriver Life & Style. Resultatet visade att arbetande mödrar mår som allra sämst under den tid på dagen då de tar hand om sina egna barn" .

Man kan egentligen fråga sig varför det är så här. För tydligen känner inte männen alls samma sak "Och deras missnöje är mycket större än deras makar känner i motsvarande situation". Hm, nu börjar det bli riktigt intressant minsann.

Varför känner kvinnorna ett sådant motstånd till att ta hand om sina egna barn? Kan det möjligtvis bero på något så enkelt som

  • att de inte känner att de får uppskattning,
  • att det är inte särskilt högt värderat i omgivningens ögon,
  • att det är något som bara förväntas av dem att göra - för de är ju kvinnor och just kvinnor förväntas ta hand om familj och barn - dvs stå för markförsörjningen....
  • att det helt enkelt är skitsnack att kvinnor har en s.k biologisk läggning till att ta hand om barn....
  • m.m.

    Och vad kan man egentligen göra åt situationen - för alla har ju rätt att må bra och trivas med livet. "Allra bäst mår både män och kvinnor när de umgås med vänner, jobbar ideellt eller studerar. Därför menar Peter Brown att föräldrar borde försöka få in en tredje dimension i vardagspusslet i högre grad; egen tid." Och så lägger vi in delad föräldraledighet i det här också så blir det ännu bättre, eller hur?!


    Andra bloggar om: , , , , , , ,

Ännu ett stolpskott från Kd

Nu yrar de kära kristdemokraterna ännu en gång i nattmössan. De har nu som förslag att föräldrarna ska kunna spara en viss del av föräldradagarna - till och med dess att barnet fyller 18 år! Allt för att föräldrarna ska kunna ta ett större och bättre ansvar för sina ungdomar. Man vill med andra ord försöka råda bot på psykisk ohälsa inom ungdomsgruppen...Öhhh, säger jag bara.

Jaha, det låter ju bra på pappret men hur sjutton ska den vanlige föräldern kunna spara upp till 30 dagar av föräldraförsäkringen tills dess att barnet är 18 år? När det redan idag är svårt att få dagarna att räcka tills barnen kanske är en si så där 3-4 år.....

Vi snålar och sparar med föräldradagarna så gott vi bara kan men de kommer nog ändå bara att räcka tills Lillan är strax över 3 år - dvs. vi jobbar deltid för att kunna vara med ungarna lite med. Täcker då självklart upp med föräldradagarna (annars ryker ju SGI:n) som ju en efter en försvinner....

Ibland kan jag inte låta bli att förundras över vilka politiska hjärnsläpp som partierna kommer dragandes med. Är de ute efter billiga sympatipoäng, eller vaddå? På mig funkar det verkligen inte på - snarare tvärtom. Jag blir irriterad och förbannad när någon tror och (och indirekt) säger att jag ska spara föräldradagar tills ungarna blir tonåringar för att då eventuellt/vid behov kunna vara "tonårsledig".

Nej, tack till stolliga Kd förslag. Skärpning krävs och kliv ut i verkligeheten och sluta lev i er "gulliga, ulliga kärnfamiljsvärld".



Andra bloggar om: , , , , , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Svart som natten - ge dem en lykta!

Jag suckar flera gånger när Saudiarabien med dess strikta tolkning av sharia-lagen kommer på tal. FN har nu grillat och frågat ut dem kring och om kvinnors situation i landet. Saudierna slår dock benhårt fast att sharia-lagen står över alla andra lagar och konventioner "Sharialagar vinner över en FN-konvention om kvinnors rättigheter, slog Saudiarabien fast inför en FN-kommitté på torsdagen"- även konventionen om mänskliga rättigheter som de själva har ratificerat.

En kvinna är egentligen ett icke-väsen i Saudiarabien! Hon har inga som helst rättigheter eller möjligheter om hon inte har sin manlige förmyndares tillstånd..."Utan en mans samtycke kan inte en kvinna studera, få hälsovård, arbeta, gifta sig, driva företag eller ens få tag i en ambulans i en nödsituation". Vad finns det egentligen att säga om det här??? För mig är det är ett riktigt sjukt samhälle som de har skapat och som männen väljer att leva i. I och för sig har ju just männen alla rättigheterna och kvinnorna inga - och det kanske är just så som de vill att de ska vara. Perversa mansgrisar, säger jag bara!

Så som jag ser på saken kan ett land som Saudiarabien, till stora delar i alla fall, endast behålla sin variant av sharia-lagen och för övrigt fruktansvärt konservativa tolkning av religionen med hjälp av sina inkomster från oljeproduktionen. Skulle dessa kassakor sina rejält och den allmänna välfärden i landet minska tror jag att de är tvungna att omvärdera saker och ting. Såvida de inte vill ha det som i Afghanistan.....konservativt religiöst och urfattigt.....där samhällsutveckling knappt existerar.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Det är faktiskt inget kul längre

Facebook har blivit riktigt tråkigt, tycker jag. I början var det väl rätt så kul - att "umgås" med vänner och bekanta. MEN - det tar sån tid och det är samtidigt lite segdraget så nu har jag faktiskt kommit över den här "hypen" om jag säger så. Det är helt enkelt för fjantigt och inte kul längre!

Man kan ju lägga upp bilder på det mesta och tydligen kan man göra mer än att bara lägga upp just bilder på sina barn "Med I Have Kids kan du visa upp barnen för kompisarna. Du skapar miniprofiler på barnen med fotografi och status. Du kan också berätta om barnets utveckling så att vännerna får följa första stegen och första orden. Om du har större barn kan du lägga upp deras veckoschema, samt hålla koll på vad dina vänners barn har för sig."

Men allvarligt talat, gott folk, vem f-n bryr sig om vad andras ungar har för veckoschema eller inte??? Dessutom tycker jag att man ska vara försiktig med att lägga upp bilder på familjen, och på barnen i synnerhet, med tanke på att Facebook tar sig friheten att "äga" bilderna. Det var ju någon debatt om det här för ett tag sedan under hösten....

Visst kan Facebook vara en kul grej att hålla på med men samtidigt tycker jag nog att det har blivit nästan som de här "Kompisböckerna" man hade i skolan. För visst sjutton är det en tävlan om vem som har mest "addat" mest vänner.....Vem har egentligen i verkliga livet typ 127 vänner???

Andra bloggar om: , , , , ,

tisdag, januari 15, 2008

Vi är också med på tåget

Va bra att tiden förlängs med ytterligare några månader....är den spontana reaktionen. Vi kommer nämligen också att ansöka om avdrag för hushållsnära tjänster som det så tjusigt heter. Det är som bekant stor husrenovering på gång i nya huset med efterföljande storstädning...just nu är det byggdamm ÖVERALLT... Det kommer därför att kännas hur lyxigt som helst att köpa tjänsten "Flyttstädning" och slippa behöva hålla på själv med det - särskilt med två småttingar som ska vara med.

Alltså....jippie för avdragsmöjligheten när det gäller hushållsnära tjänster....

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Ett första initiativ

Jan Björklund pekar med hela handen och menar det han säger: "Sverige måste lämna flumskolan". Han vill att obligatoriska omdömen ska införas från årskurs ett redan nu till hösten. "De skriftliga omdömena ska vara obligatoriska i samband med utvecklingssamtalen, men ska även kunna delas ut vid andra tillfällen under skolåret". Det är alltså tänkt att det ska bli ordning på torpet efter åratal av förfall....

Det är som alltid lika intressant att se bra politiska initiativ implementeras i verkligheten. Jag delar inte alls åsikten om att det skapar en hets eller tävlan barnen emellan om vem som är "bäst" utan snarare tvärtom. Det ger den enskilde eleven och dess föräldrar en bra insikt i hur det faktiskt går i skolan. Alltför många elever lämnar idag skolan utan att ha de mest elementära kunskaperna - att kunna läsa, skriva och räkna. Det vill jag påstå är ett resultat av att skolan under en mycket lång tid har varit utsatt för flum och vanskötsel.

Hade skolan däremot kunnat uppvisa bättre resultat än de gör idag hade jag kanske kunna köpa argumentet att "inga betyg behövs" men med tanke på att det faktiskt är tvärtom behövs verkligen en helomvändning för att kunna vända det sjunkande skeppet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

måndag, januari 14, 2008

Nytänk i familjepolitiken

Tanken med jämställdhetsbonusen är bra! Men som alltid när det handlar om en pappersprodukt som är ute på en remissrunda så finns det kritik som är befogad. Med tanke på hur generös föräldraförsäkringen faktiskt är rent ekonomiskt sett är inte en jämställdhetsbonus på max 13500 kr något att tjoa glatt för.

Jag kan definitivt se en fördel med jämställdhetsbonus; att den faktiskt kan locka till ett bättre uttag av föräldradagar från pappornas sida. Att då göra den till ett byråkratiskt åbäke är inte särskilt klokt. I det här fallet delar jag då försäkringskassans idé: "Men det vore betydligt enklare, enligt försäkringskassan, att betala ut bonusen som ett bidrag kopplat direkt till varje ersättningsdag. "

Det är intressant att se lite nytänk inom familjepolitiken och särskilt då inom föräldraförsäkringen. Att bara utöka antalet månader med ersättning är inte alltid en bra idé, särskilt med tanke på att det inte på något sätt gör att papporna ökar sina uttag av föräldradagarna.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
,

söndag, januari 13, 2008

Usch, va töntigt!

I USA har det nu starats en ny trend - nämligen att ge den nyblivna mamman en s.k "krystgåva". Ok, att det finns andra namn på den men ändå.... "//...vanligast är att man säger “push present”, krystgåva." Det finns säkert folk som tror att de är riktigt coola och kommer att haka på den här trenden...men jag tycker då att de bara är töntiga.

"Att få ett barn är den största gåva man kan få, heter det ju. Men nu vill allt fler mammor ha en liten bonus också". Den riktiga gåvan föräldrar emellan, och absolut för barnet är en mera jämlikt delad föräldraledighet.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dålig förlorare ger inte upp

När Chavez förlorade folkomröstningen i Venezuela - den folkomröstning som han hoppades skulle låta honom få sitta på "tronen" (f´låt presidentposten) hur länge han önskade själv - lovade han att låga saken bli liggande. Han skulle själv inte driva saken vidare. Men nu säger karln i ett partital att han inte skulle ha något emot en "folklig aktion" för att åstadkomma det han själv inte lyckades med - nämligen att skapa en diktatur.

Det är folk som Chavez som skapar orolighet och spänningar i länder där den politiska stabiliteten kanske är skör som den är. Det är rätt så otroligt egentligen - det hölls en folkomröstning som han förlorade och det kan han inte komma över. Han var mycket segerviss innan valet och trodde självsäkert att folk skulle lockas av honom som person....

Nej, låt demokratin har sin gång, Chavez! Lägg dina politiska diktaturförslag i malpåsen - där de hör hemma - och börja istället med en politik landet kan enas kring istället för att splittras av.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Det bottenlösa hålet

Historien upprepar sig igen - försvaret är återigen i budgetknipa och den här gången handlar det om hela 1-1,5 miljarder kronor! Inte precis småpotatis om man säger så...Men hur kan man låta det gå så långt till sådana här enorma underskott? Har försvaret inte bättre koll på sin utgifter och inkomster och borde de inte kontakta deparetementet för budget- och kostnadsdiskussion?!

Det verkar som om försvaret inte alltid har den bästa budgetkollen. Ok, att de är utsatta för en ryckig politik - alla ser det som en möjlighet att sno lite pengar från försvarsbudgeten till mera "publikfriande" åtgärder.... Men det är hur som helst ingen ursäkt för att inte veta vart pengarna tar vägen - kanske det är dags för tvångsförvaltning - eftersom de uppenbart inte kan sköta ekonomin?! Och den kanske allra viktigaste frågan är - vem sjutton vill ha dem som arbetsgivare?


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Vad sysslar Sverige med?

Jag har gått och funderat nu här i ett par dagar och inte kommit på hur fasiken svenska rättsväsendet är funtat! Här är några killar som är dömda för dödsmisshandel på en jämnhårig kille - de släpps ut fritt på gatan i avvaktan på att domen vinner laga kraft - och vad händer då?? Jo, de hotar och misshandlar igen!!!!

Enligt praxis vill man inte "frihetsberöva" ungdomar som man bedömer inte kommer från "social belastade familjer" eller som man bedömer inte kommer att begå nya brott tills det är dags för dem att börja avtjäna sina straff....Bara det här är ju så j-vla sjukt!! Vi snackar inte om att de har snattat i lokala ICA-butiken!!!! De har ju bokstavligen slagit ihjäl en annan människa och så släpps de ut - och fem dagar efter att rättegången är avslutat är de ute på stan igen och håller på med sattyg.

Och kan man fråga sig - hur f-n är föräldrarna funtade egentligen??? Att de inte ser till att deras ungar håller sig hemma tills det är dags att infinna sig på ungdomshemmet....Hur kan man ge ungarna frikort att ge sig ut på stan som om ingenting hade hänt....Kom inte och säg att det är svårt att hindra dem från att gå ut - de är under 18 år och alltså omyndiga och således har föräldrarna myndighetsansvar! Kan inte föräldrarna hindra dem från att gå ut får de väl ringa polis eller socialtjänst och begära handräckning! Föräldrarna är minst lika skyldiga den här gången som killarna själva!

Det är dags för det svenska rättsväsendet att kasta av sig skygglapparna och möta verkligheten. Den är betydligt allvarligare och råare än hur det var när lagarna skapades. Alltså är det dags för en skärpning av både lagar och tolkningen av dem.

Att offrets familj ska behöva riskera att möta förövarna - de som misshandlade deras son till döds - endast några dagar efter avslutad rättegång är oförståeligt. Det kanske är dags för gatans rättvisa om inte rättsväsendet tar till sig kritiken och gör helomvändning.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag, januari 11, 2008

Virrpannan Chavez

Men för sjutton gubbar - har inte Hugo Chavez någon som helst sunt förnuft i knoppen?! Han hävdar nu att Farc inte är terrorister "utan "riktiga arméer med territorium i Colombia och ett politiskt projekt"."!!!! Det är klart att de är terrorister - beväpnad gerillagrupp som för väpnad kamp mot ett land och dess befolkning och regering. Kan man kalla dem för annat än just terrorister?

Nu kan man ju såklart fråga sig om han har ett syfte med sitt uttalande - vill han framstå som Farcs beskyddare, vill han ha särställning som förhandlare mellan Farc och omvärlden, eller vad är han egentligen ute efter? Eller är det helt enkelt så att han försöker dra bort omvärldens ljus från sin tvivelaktiga politik i Venezuela? Frågorna är många - som alltid när det gäller Chavez.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Jakten på dagisplats

När man blir förälder blir man förändrad, eller hur?! Help plötsligt är det superviktigt att hitta den rätta dagisplatsen för familjens nykomling - för det är ju där nyingen ska vara en stor del av sin tid under flera år....Och man vill ju ha det bästa dagiset med just den pedagogiken som passar familjen och barnet bäst.

Stockholm har nu gjort en översyn av sitt kösystem och ska istället införa att det är kötiden som räknas och inte barnets ålder - "Föräldrarna kommer att kunna ställa barnen i plats redan vid sex månaders ålder och det är kötiden, inte barnets ålder, som styr". Javisst är det en bra idé - att de inte har tänkt på det förut kanske man kan säga....För så har vi det - i den kommun där jag bor. Där ställde vi båda ungarna i kö när de var dryga månaden gamla - mest för att inte glömma bort att anmäla dem överhuvudtaget.

I vår kommun fungerar det så att du kan ställa barnet i kö så fort det har fått personnummer och du anmäler då från och med vilket datum du vill ha dagisplats. När det sedan är 3 månader kvar tills det är tänkt att barnet ska börja så börjar man räkna dagar för att på så sätt uppfylla barnomsorgsgarantin. Och då tittar man också på när du ställde barnet i kö - dvs kötid.

Funkar jättebra och vi är toppennöjda med systemet. Har bara ringt placeringsassistenten en eller två gånger för att byta datum för dagisstart. För oss som förälder är systemet helt obyråkratiskt och kommunen slipper bli nedringda av föräldrar som försöker tjata sig till en plats....

Så jag säger bara - Stockholm: Blicka utåt och lär av goda exempel!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Rätt riktning för oss

Äntligen har ett politiskt parti tagit ställning för en energivänlig politik. Folkpartiet föreslår att Sverige "häver stoppet för nyggnationa av kärnkraftverk" och vill också att landet får 4 nya reaktorer. Jättebra idé som jag hoppas att fler partier med verklighetsanknytning tar till sig.

Vi behöver idag mera el, dock utan att öka våra utsläpp, och då är kärnkraften ett oerhört bra alternativ. Särskilt med tanke på att det idag inte finns några bra alternativ i form av biobränslen som kan ersätta reaktorer eller i alla fall producera lika mycket som en reaktor gör.

Alltså, bra jobbat Folkpartiet!


Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag, januari 10, 2008

Äntligen frigavs fångarna

Farc har nu frigivit de två kvinnliga fångarna, Clara Rojas och Consuelo Gonzalez som suttit fängslade hos gerillan sedan början av 2000-talet. Också Internationella Rödakorskommittén bekräftar frigivningen och kvinnorna uppges vara vid god hälsa.

I och för sig kan man ju fråga sig vad "god hälsa"?! De har ju ändå suttit fängslade i djungeln under de senaste 6-7 åren och den information man har fått om Ingrid Betancourt så är det ett hårt liv fångarna lever. Men om man tolkar "god hälsa" som att de är vid liv och inte alltför allvarligt sjuka så kanske det ligger närmare sanningen.

Funderar också på hur deras psykiska hälsa är. Hur mår man efter att ha varit fången i djungeln såpass länge utan kontakt med anhöriga eller vänner?! Vilken verklighetsbild eller omvärldsbild har de fått under denna tid? Och till vilken grad har de blivit påverkade av Farc?

Frågorna är många men det måste man kanske lägga åt sidan ett ögonblick. Det viktigaste har dock hänt - de har blivit frigivna och det är bara att välkomna dem tillbaka till livet och önska dem lycka till i framtiden.

Nu finns det kanske även förhoppningar om att övriga kidnappade har ökade möjligheter till frigivning. Det Farc bl a ägnar sig åt - kidnappningar av oskyldiga människor - är avskyvärt och ska fördömas på alla sätt. Nu har de funnit ett sätt att kamma hem lite "good will" och positiv PR på genom att använda sig av Hugo Chavez. Med tanke på Chavez politiska hemvist skulle man kunna tro och hoppas att han kan försöka påverka Farc till att frige alla fångar villkorslöst. Men tyvärr är väl det en lite väl naiv tanke. Kanske just med tanke på att kommunismen är den ideologi den är - symboliserar förtryck över den enskilde och individen betyder egentligen ingenting - det är kollektivet som är allt.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Mera el behövs

Hur vi nästan än gör lär vi inte minska elkonsumtionen särskilt mycket. Alla nya prylar drar mer el än tidigare och vi kommer att behöva en större elproduktion än vad vi har idag. Storbritannien har insett detta och kommer att bygga ut kärnkraften för att på så sätt inte öka på utsläppen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

onsdag, januari 09, 2008

I Frankrike pratar man franska

Sist jag kollade levde jag i ett mångkulturellt Europa där olika språk talade och där även statliga Tv-kanaler sände på andra språk. Men nu är det slut på det - i alla fall i Frankrike där presidenten har bestämt "att den statliga kanalen France 24, som sänder nyheter både på engelska och arabiska, ska läggas ner. " Och varför gör man en sån sak då - jo, man vill helt enkelt inte att franska skattebetalare ska betala för nyhetsprogram som inte sänds på franska!!! Så enkelriktat och likriktat att man inte vet om man ska ta det på allvar eller inte.

Nu startar man istället upp en helt ny kanal - "France Monde, som ska ge en fransk syn på internationella frågor. Och enda språket som ska tillåtas är franska." Och då blir president Nicolas Sarkozy så nöjd så....trots att fransmännen är urdåliga på andra språk, t ex engelska. Tycker till och med att de är värre än engelsmännen på främmande språk...


Andra bloggar om: , , , , , ,

Usch, va tragiskt

Saknaden efter något man aldrig fått kan ta sig märkliga uttryck. Nu senast handlar det om kvinnor som saknar barn och istället har dockor som ett substitut! "De bajsar, kissar, kräks och har ett hjärta som dunkar. En del har till och med inbyggd värme som ger exakt kroppstemperatur. Dockorna – som ser ut som riktiga nyfödda – har blivit ett substitut för engelska kvinnor som längar efter barn". Det hela borde vara ett tidigt aprilskämt men tyvärr är det dagens sanning.

Ibland går saker och ting lite väl långt i vårt s.k moderna samhälle: "Stina Järvholm, legitimerad psykolog i reproduktionsmedicin vid kvinnokliniken på Sahlgrenska, anser att kvinnorna är fel ute. – Relationen till dockan fyller inte behovet av att ha ett barn och att ha kontakt med ett barn utan det fyller något helt annat, säger hon.
Hon tror att ”lekandet” är ett sätt att försöka påverka en verklighet man inte är nöjd med."


Det hela är ju riktigt tragiskt och skulle jag se någon som går med en sån här docka i barnvagn skulle jag nog undra om personen i fråga hade alla skruvar på plats....


Andra bloggar om: , , , ,

Inte uträknad på nåt sätt

Hillary Clinton kom igen och vann faktiskt i New Hampshire - trots att prognoserna tippade Barack Obama som vinnaren. När resultatet var räknat stod hon som segrare med 39% mot Obamas 36%.

Nu får vi se hur det går i de övriga delstaterna - hon bör ha stora chanser att vinna även i dessa.

Andra bloggar om: , , , ,

tisdag, januari 08, 2008

Vi snackar inte samma språk

Usch, vad frustrerad man känner sig ibland när man bara inte fattar vad Lillan vill. Hon kan tjoa för fulla muggar och vara allmänt olycklig. Man testar allt som bara går; mat, ny blöja, sova, krama, leka, aktivera plus allt annat. Men det funkar ibland ändå inte...

Och varför fattar jag då inte alltid vad hon vill - för vi pratar ju inte samma språk!!! Men "Enligt australienska Priscilla Dunstan så kan du förstå ditt barns skrik och därmed också dess behov. Priscilla, som enligt egen utsago, har ett ”fotografiskt ljudminne”, upptäckte när hon själv blev mamma till sin son Tomas att han upprepade samma ljud vid vissa tillfällen."

Hm, tänk vad dum jag måste vara som efter två barn fortfarande inte alltid fattar vad minstingen menar när hon tjoar som värst....Men nu blir det minsann ändring på det för här har nu den efterlängtade översättningen äntligen kommit:

Bebisspråk 1.0:

Neh – Barnet är hungrigt. Ljudet framkallas när spädbarnet pressar tungan i gommen och sugreflexen aktiveras.

Owh – Barnet är trött. Påminner om en ljudlig gäspning.

Heh – Barnet har det obekvämt. Detta kan bero på att det kliar någonstans, att blöjan behöver bytas eller att det känner sig stressat.

Eairh – Den här ljudreflexen orsakas av att barnet har en orolig mage.

Eh – Barnet behöver rapa.




Andra bloggar om: , , ,

Barack Obama gjorde det igen

Andra delstaten och andra vinsten för Barack Obama. Han är den som många inte riktigt räknat med. Ok, att han skulle vinna en hel del röster men att han skulle kamma hem två delstater var det nog inte många som räknat med.

Nu drar valkarusellen vidare till Nevada och där har troligtvis Hillary Clinton ett starkare stöd än Obama genom att fackföreningarna troligtvis stöder henne mer. Men i och för sig så vet man aldrig vad som kan hända - han har ju överraskad förr och kan kanske göra det igen, vem vet?!


Andra bloggar om: , , , , ,

Hur många prickar ska det vara?

Hm, jag vet inte riktigt vad jag tycker i frågan - inte helt 100 i alla fall. Det kanske är så att det behövs någon slags ändring i politiken för att på så sätt öka trafiksäkerheten, eller? Men på vilket sätt är svårt att säga. Nu föreslås det att man ska införa ett slags "pricksystem" där man förlorar körkortet efter att ha fått 3 prickar. Alltså får man börja om på ny kula med teori och uppkörning....

Men så blir jag lite oroad när jag hör tongångar som: "Håkan Östlin, utredaren på Vägtrafikinspektionen som står bakom förslaget, betonar att frågan är komplex och måste utredas än mer konkret. Han ser ändå det viktigaste argumentet mot ett skifte av system som rent byråkratiskt:
– Det skulle kosta på en del och det skulle krävas arbete. Men vi i Sverige är världsledande inom trafiksäkerhet så visst skulle vi klara det om vi ville"


Men egentligen fattar jag fortfarande inte varför man vill införa det....


Andra bloggar om: , , , , , ,

Apoteket AB - snart ett minne blott?

Vilket jag hoppas på i alla fall! Jag har inte fattat varför Sverige fortfarande har apoteksmonopol när det är något som absolut inte behövs. Varför är det så farligt att sälja Ipren och Alvedon i ICA-butiken?

För mig är det oerhört viktigt med tillgängligheten - att kunna köpa mediciner när man behöver det och inte behöva vänta tills nästa dag eller behöva köra tvärs över stan i jakten på ett jourapotek. Strax innan jul fick vi uppsöka en jourvårdcentral då Lillen hade jätteont i munnen och hade svårt att äta eller dricka. Vi kom dit och fick jättebra vård - skulle få med oss en salva att smörja in munnen med men det visade sig att de tyvärr inte hade någon kvar. Alltså skulle vi åka till jourapoteket och hämta ut den. Lätt som en plätt - nej, inte alls - för det visade sig att det stängde om en 20 minuter och vi skulle helt enkelt inte hinna dit innan det stängde kl. 20. Och det var det enda apoteket som hade öppet i hela stan!

Det slutade med att vi åkte hem med en salva som läkaren hoppades skulle hjälpa över natten tills ett annat apotek öppnade vid 10 dagen efter. Och självklart gjorde salvan ingen som helst nytta och Lillen tjoade och var jättedålig hela natten.

Det här är bara ett exempel av många då det hade varit jättebra om t ex ICA Maxi hade fått lov till att sälja läkemedel - de stänger ju inte förrän kl. 22. Ok, att de inte sköter det här med köttfärs särskilt bra men det betyder ju inte att de kommer att strula med läkemedel, eller hur?!

Så jag säger helt klart ja tack till ett slopat apoteksmonopol och ett bättre utbud och en mycket bättre tillgänglighet. Och funkar det i Norge går det väl i Sverige också....


Andra bloggar om: , , , , ,

Hipp, hipp hurra - Hon är 1 år ida!



Idag säger jag ett stort Grattis till Lillan som fyller hela 1 år idag!!!
Och det är klart att det ska firas - med lite tårta och bullar idag och sen blir det stort kalas på lördag för alla små och stora kompisar.

Bild: Lillan 6 mån



Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, januari 07, 2008

Är någon förvånad?

Jaha, säger jag bara. Enligt Arabförbundets egen utredning är det riktigt kris i utbildningsväsendet i arabvärlden. Det är till och med så illa att "46,5 procent av kvinnorna i regionen är analfabeter"!! Det kallar jag för skrämmande siffror.

Men jag är inte förvånad på något sätt. Regionen i sig är inte den mest progressiva, demokratiska och vidsynta som finns. Det visar ju dessa siffror - när närmare hälften av alla kvinnor inte kan läsa eller skriva måste det handla om diskriminering på alla nivåer i samhället.

Jag tycker inte att man kan skylla på inblandning av andra länder, på politisk instabilitet osv. Nix, till viss del handlar frågan om att männen vill ha makten över kvinnorna - den s.k hedern går före allt och man tillåter inte att kvinnor får utbildning och arbeten. Hur förklarar man annars att nästan hälften av alla kvinnor är analfabeter??!!

Den mörka outbildade tidsåldern lever kvar länge än. Och låg utbildningsnivå gör det också lättare för galenpannor att hålla folk kvar i det system som gagnar fundamentalisterna bäst. Om ingen vågar ställa frågor eller kritisera frodas ensidigheten som värsta ogräset.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Oh, vad det stämmer bra

Jag vill nog påstå att bland det mest karaktäristiska för en småbarnsförälder är nog det här med sömnbristen, eller rättare sagt den k r o n i s k a bristen på sömn! Hur vi än gör, vilka tricks vi än försöker med, vad vi än lockar med (nästan i alla fall) så vaknar Lillan ett par gånger per natt och har svårt att somna om.

Det är nappar som ska in eller så är hon helt enkelt rejält hungrig. Hon har de senaste månaderna ätit som en stor häst - dvs nästan jämt....Och det allra senaste i "paketet" är att hon protesterar mycket högljutt om vi lämnar rummet innan hon har somnat.....Och när hon vaknar till och vi inte är där ----så illvrålar hon som värsta marodören. Det är riktigt intressant det här med att syskon är annorlunda. Lillen, som nu är snart 3 år, sov klockrent hela nätterna igenom från det att han var en si så där 4-5 månader. Inga problem alls - förutom enstaka gånger.

Det är tufft att inte få sova tillräckligt - att jämt och ständigt gå omkring och känna sig trött, halvsliten osv. Inte nog med att man ska fixa hus, hem, barn m.m. Man ska dessutom vara supereffektiv på jobbet och vara uppdaterad på allt och alla. Möter sällan eller inte alls någon förståelse för bristen-på-sömn-situationen utan får kanske istället höra; "så har alla det","det hör till när man har barn - bit ihop","alla andra klarar det - varför gnäller du?"

Jag undrar hur länge det håller - att vi rusar på i ett sånt här tempo?? Att inte få sova, men att vi ändå har kraven på oss att prestera lika mycket som alla andra osv? Just nu jobbar både jag och maken deltid och det är det som är räddningen för oss. Det gör att vi hinner det mesta och går kanske omkring med mindre stress än vad vi annars skulle ha gjort....Men livet känns ändå rätt så ansträngt just nu.....


Andra bloggar om: , , , , , ,

Protestvåg ger vind i seglen

Det har varit ovanligt tyst kring socialdemokraterna och framförallt har det varit det kring partiledaren Mona Sahlin. Och konstigt nog går de framåt i varje opinionsmätning som visas....Undrar vad det beror på egentligen?

Kan det vara så att svenskarna ibland beter sig som trotsiga tonåringar som slår bakåt ut när någon säger till att skärpa sig och påpekar att det faktiskt är viktigt med eget ansvar?! Eller är det helt enkelt så att folk inte vet vad sossarna, tillsammans med kommunisterna (f´låt vänsterpartiet) och miljöpartiet, har att erbjuda för regeringsalternativ/paket, och att det just därför går så bra för dem nu??!!

Hm, får grunna på saken ett tag till....i alla fall tills nästa mätning publiceras....

Andra bloggar om: , , , ,

Tänkvärt på måndagen



"Varje dag av ditt liv är ett blad i din
historia."


Arabiskt ordspråk




Andra bloggar om: , , ,

söndag, januari 06, 2008

Det här med Nyårslöften...

Det här med nyårslöften kommer upp varje år. Man frågar runt bland vänner och bekanta om de avger nyårslöften eller ej. De allra flesta skrattar åt tanken men säger samtidigt att nog har de tänkt att börja ett nytt liv i januari....det kan gälla allt från att börja träna till att ta sig i kragen och försöka hitta ett nytt/annat jobb....

Men de vill ändå inte kalla nystarten för nyårslöften utan menar hellre att det är någon slags personlig livsstilsförändring...Sure, why not? Är det kanske dags att byta ut vokabulären - Nyårslöfte mot Personlig livsstilsförändring?!

Nåja, frågan löd som nedan och 31 personer valde att besvara frågan (rekord i minst antal röstande...)

Kommer du att avge nyårslöfte(n)?


Ja, som alltid 10%

Nja, kanske 26%

Nej, gör jag aldrig 55%

Vad är det för något? 10%

Sammanlagt 31 röstande



Andra bloggar om: , , ,

Har chockvågen lagt sig?

För mig var det en chock att Hillary Clinton förlorade med såpass mycket som hon gjorde i Iowa. Ok att Barack Obama hela tiden visat sig vara en vass medtävlare men att han skulle vinna så stort var en rejäl överraskning, i alla fall för mig. Det kommer att bli en oerhört laddad valkampanj inför New Hampshire och jag undrar hur upplägget kommer att bli.

Visst kanske det är så att Hillary omger sig med "gårdagens män" men hon är ändå en oerhört duktig och kompetent politiker som har stora möjligheter att ge republikanerna en tuff strid inför en ev. presidentvalskampanj.

Men som alltid är det svårt att veta vad som går hem hos amerikanerna; ena dagen kan det vara kristen moral som står högt på dagordningen (t ex Bush-klanen), andra dagen är de för dem som är emot Irak-kriget osv. Nu verkar det vara så att melodin som gäller är Förändring - och då kan det ju vara så att Hillary Clinton förknippas med det gamla, det förgångna. Hon har ju varit med länge inom politiken och hon kanske då anses vara en del av det politiska etablissemanget medans Barack Obama istället ses om ny, "opåverkad" av de politiska "klanerna".

Det är på tisdag det gäller, i New Hampshire. Då får vi veta om Obamas framgångshistoria fortsätter eller om väljarna istället röstar för Clinton.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Mobil i bil

Jag gillar verkligen att köra bil och tycker nog att de flesta bilister sköter sig hyggligt ute på vägarna. MEN så har vi de som inte gör det ---- nämligen de som envisas med att prata i mobiltelefon samtidigt som de kör bil!! De byter filer hej vilt utan att blinka, gör snabba och livsfarliga omkörningar i ena sekunden för att sedan i nästa sekund bromsa ner och slänga sig ut i nästa filbyte.

Verkar ibland som om mobilpratet gör att hjärnan inte riktigt hänger med i tänket....det är "här-och-nu"-tänket som gäller. Man funderar inte över konsekvenserna av sitt agerande utan man är istället helt och fullt fokuserad på mobilsnacket.

Jag (och flera med mig) brukar hålla mig undan bilister där jag ser att de pratar i mobilen; för om jag har bättre koll på dem (eftersom de nästintill har obefintlig koll själva) så hoppas jag undvika att olyckor händer.

T ex var jag och handlade igår och då svänger en bil ut rakt framför mig (denne har väjningsplikt) och gasar på som bara den för att sedan bromsa ner till 40-50 km/h (på en 70-väg). När jag sedan kör om ser jag mycket riktigt att idioten pratar i mobil....

Nix, jag är förbannat trött på dessa mobilpratande idioter. Hur svårt kan det vara att köra in till sidan ta samtalet eller i alla fall be folk återkomma när det är ett lämpligare tillfälle till snack?! Jag tror inte riktigt på ett mobilförbud när man kör bil - att det skulle ha någon verkan. Däremot tror jag att det skulle ge en markering att det inte är ok. Det här låter säkert flummigt - och det är det - men jag vet faktiskt inte hur man kan komma tillrätta med dessa, i många fall, farliga förare.


Andra bloggar om: , , , ,

lördag, januari 05, 2008

Bloggstafetten och Bloggtidningen

Det nya i Bloggosfären är Bloggstafetten och först ut för i år är Alter Ego. Övriga bloggare som deltar finns här.


Andra bloggar om: , , , ,

Lögner och åter lögner

Är det någon som tror att Farc talar sanning? Nej, jag tror heller inte på dem. Nu har det till och med gått så långt att de har blåljugit om den lille 3-åringen, son till Clara Rojas som hålls som gisslan av gerillan. Tidigare har Farc hävdat att barnet ska lämnas över tillsammans med sin mamma och en annan gisslan men nu visar det sig att pojken befinner sig på ett barnhem i Colombia: "Pojken placerades i Bogota för att tas om hand av hederliga människor" enligt ett uttalande från Farc, där det heter att gossen genom att skickas till staden skulle skyddas från regeringens attacker mot gerillan och slippa vara med om de ständiga förflyttningar rebellerna tvingas göra."

För att göra historien än värre har det nu visat sig att det fanns starka skäl till att pojken lämnades till ett barnhem: "Dagstidningen El Tiempo rapporterade i veckan att en man vid namn José Gomez fick hand om pojken 2005. Pojken var sjuk och Gomez tog honom till sjukhus, där personalen misstänkte vanvård och lämnade över pojken till barnavårdsmyndigheter". Hur mår pojkens mamma? Hur känner hon sig inför situationen med ett sjukt barn som tas ifrån henne?

För att inte förlora ansiktet i den här historien hävdar nu Farc att "Uribe kidnappade pojken för att sabotera överlämningen." Hela den här historien är bara så tragisk och att Farc bara leker med människors liv och hälsa är ju bevisat.

Den stora frågan är nu om Farc står fast vid sitt löfte att överlämna gisslan till venezuelas president, Hugo Chavez, eller om de väljer att backa och skylla på den Colombianska staten??!! Frågetecknen är många och det är bara Farc som har svaren.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

onsdag, januari 02, 2008

Blixtar och Dunder,

magiska under.....Jippie, nu har vi äntligen skrivet kontrakt på vårt nya hus. Det känns kanonbra och nu börjar vi ladda för ROT-renoveringen....Var och pratade igenom det sista med snickarna idag och imorgon sätter de igång med att riva ner innertaket, slå ut väggar osv. Sedan är det ju bara badrummen och köket kvar...

Ja, just det, vi har också bestämt oss för att göra iordning köket på en gång istället för att vänta tills senare i vår. Dels för att vi har redan har snickare som håller på i huset och då är det lättare att få till det med montering, dra el, röris osv. Och dels för att slippa behöva bo i byggröra till våren. Bättre att ha det gjort innan vi flyttar in....

Så nu är det helt klart definitivt och det finns ingen återvändo för vare sig renovering eller annat. Bara att tuta och köra på.....KORT SAGT - HELT UNDERBART!!!!


Andra bloggar om: , , , , ,

Klockrent om skolan

Javisst är det så att ibland sätter andra ord på vad man själv tycker och tänker - och de gör det jättebra. Läser SvD:s Per Gudmundsons ledare om dagens svenska skolan och känner igen min egen skoltid på 70-talet. Hade min klassföreståndare, andra lärare och studierektor på skolan som var aktiva inom Kpml (r) med allt vad det innebar av åsikter och politik.

Jag kom ihåg att mina föräldrar alltid hade åsikter om det - och att de inte var särskilt nöjda med vare sig lärare eller undervisningen. Tyvärr var det ju så på den tiden att det inte gick att byta skola utan man var helt enkelt hänvisad till den skola som låg inom det egna s.k upptagningsområdet.

Nix, det är verkligen dags att genomföra en nydaning inom skolan - kunskap måste ges värde och Sverige måste också kunna konkurrera med omvärlden när det gäller kvalitet på utbildningen. Vilket annat val har vi eller finns det?


Andra bloggar om: , , , , ,

tisdag, januari 01, 2008

Höjd skatt ger inte effekt

Samma visa och melodi som alltid - man tror att höjd skatt på bensin och diesel ska minska utsläppen och få folk att köra bil mindre. Frågan är egentligen hur naiv, eller ska jag säga dum, man är som tror detta?! "Det är en droppe i havet eftersom det släpps ut ungefär 60 miljoner ton växthusgaser per år i Sverige"

De som påverkas mest av de här skattehöjningarna är självklart låginkomsttagare. Jag kan tänka mig hur det t ex kommer att påverka en offentliganställd ensamstående förälder....snacka om att klasskillnaderna kommer att öka. Det som är än mer trist i det hela är att om det hade varit s+v+mp vid regeringsmakten hade höjningen inte stannat vid 29 öre - det hade miljöpartiet absolut sett till!

Jag undrar om folk verkligen fattar hur Sverige ser ut som land - vart det bor folk....att det bor människor i glesbygdsområden och inte bara i storstäderna. Men det kanske finns en tanke bakom det hela: "Det påverkar även de långsiktiga valen, som vilken bil man köper och var man bosätter sig". Det här är en kommentar från Naturskyddsföreningen och den visar på en skrämmande maktarrogans....man vill alltså med ekonomiska medel styra vart folk ska bo!!!

Frågan är hur man gör med de områden som det inte är "lämpligt" att bo på - områden där är man är beroende av en eller två bilar i familjen.....är det tänkt att dessa bostadsområden ska fasas ut, eller vaddå? Vad händer då med fastighetsmarknaden? Vad händer om/när fastigheter förlorar i värde pga en sån här okänslig och maktfullkomlig politik?

Att säga att man gör det i miljöns namn tror jag de allra flesta betackar sig för. Det finns så många andra och bättre vägar att gå för att värna miljön men att beskatta bort folk från hus och hem är inte vad jag vill att politik ska handla om. Undrar vad miljöpartiet står i den frågan?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Idrott är politik

Jag följer med intresse Kinas planering och förberedelser inför sommar OS. Kineserna satsar inte bara ofantliga summor på den rena infrastrukturen utan också på att få fram idrottsliga supertalanger. Målet är givetvis att kamma hem så många guldmedaljer som möjligt! "Och med statsapparaten i ryggen har den kinesiska idrotten under senare år utvecklats på samma vägvinnande sätt som landets ekonomi. På den senare punkten har ju mellantiderna pendlat kring tio procent i årlig tillväxt."

I och för sig är det inget fel i det på något sätt - det är väl målet för de flesta länder att få så många medaljer man kan. Det är något speciellt med OS-medaljer, eller hur? Kanske det är så för att det bara är är något som sker vart fjärde år....skälen är säkert många, lika många som det finns deltagare....

Det som är speciellt med just Kina är att de på många sätt kör samma race stil som de förra öststaterna med tidig talang scouting, internatskolor för idrottare, dvs barnen, stenhårda träningsmetoder, möjlig doping osv.

Tyvärr har jag väl ingen snäll syn på Kinas idrottsliga framgångar - jag kommer alltför väl ihåg vad som avslöjades efter de kommunistiska diktaturernas fall i Europa. Inga vackra historier kom fram där inte.

Men, men, vi kan väl alltid hoppas på att dagens Kina är lite bättre än gårdagens europeiska Öststater, eller är det samma skrot och korn som alltid?


Andra bloggar om: , , , , , , ,