måndag, december 31, 2007

Nytt år med nya förväntningar

Jag blir alltid lite nostalgisk så här på nyårsafton. Det börjar faktiskt några dagar tidigare - tanken på att året nästan är slut - det gamla invanda byts mot något nytt och okänt - känns lite nästan lite sorgset. Jag vill nästan försöka hålla fast vid det gamla....känner ibland att det har gått så fort att jag inte riktigt är redo för det nya...ännu i alla fall.

Men, men...Samtidigt med ett nytt år kommer också nya förväntningar och förhoppningar. För oss innebär det nya året rätt så omgående renovering av vårt nya hus och sen flytten. Jag tror och hoppas på att 2008 kommer att bli ett lugnt år med inte alltför mycket som sker. Inte för att jag har något emot när det händer saker och ting utan snarare därför att just nu (och under en längre tid framöver) är det fullt upp med nya huset. Sen är det ju också så att när man har småbarn vill man kunna ägna mer tid åt familjen.

Med risk för att låta som en tråkmåns så sammanfattar jag önskningarna inför det nya året:

  • att husrenoveringen går bra

  • att flytten går bra

  • att vi håller oss hyfsat raska och krya

  • att vi kan hålla en bra avvägning/balans mellan jobb och familj

  • en lååång och sköööön sommarsemester i Kroatien

Oj då, listan blev nog lite längre på pränt än vad de tycktes vara i tankarna....kan man kalla det för nyårslöften kanske?




Andra bloggar om: , , , , ,

Depression drabbar barnet

Det här med att vara förälder är svårt, ibland nästan övermäktigt. Jag sitter och funderar på hur svårt det måste vara att ha en depression och samtidigt vara förälder och ta hand om ett barn (eller flera barn för den delen).

Hur fungerar interaktionen med barnet? Hur reagerar man i olika situationer; barnet skriker, gråter osv.? Nu tänker jag främst på hur det kan vara om man har småbarn men frågan är självklart även relevant om man har större barn.

Förhoppningsvis finns ett stabilt nätverk kring förälderna (eller föräldrarna) som kan gå in och stötta både barnet och den vuxne. Det kanske också är så att sjukvården på något sätt är inkopplad. Särskilt med tanke på att det finns ökade risker för barn med deprimerade föräldrar: "barn, speciellt pojkar, till de mammor som uppvisade depressionssymptom också visade en större sannolikhet att få beteendestörningar". Vidare kan det "öka risken för beteendeproblem hos barn, vilket i sin tur kan öka risken för skador, säger en av rapportförfattarna till tidningen Injury Prevention, och påpekar att depression hos mödrar kan leda till minskad tillsyn av barnen och således också öka risken för skador i hemmet"


Andra bloggar om: , , , , ,

Det nya året är på ingång


Gott Nytt År

Happy New Year

Sretan Nova Godina




Andra bloggar om: , , , , ,

Får man göra vad man vill på egen tid?

Ok, vi vet alla att rökning är skadligt och att det också dödar. Men ändå har jag svårt att ta till mig förbudsivrarnas sätt att tvinga folk att sluta röka. Att förbjuda folk att röka på arbetstid är ett populärt sätt att gå tillväga; att göra det svårt och besvärligt för folk att ta en cigarett i samband med fikat.

Men frågan är vad gör man om folk väljer att flexa ut? Om de helt sonika väljer att sluta jobba för en si så där 10 minuter så att de kan ta en rökpaus. Jag är inte någon som helst expert på kollektivavtal och andra fackliga avtal men nog sjutton måste det kunna vara avtalat att man har rätt att lämna arbetsplatsen under arbetstid (i alla fall om man är tjänsteman).

Så vad gör man nu då? Det är klart att det kan finnas arbetsrättsliga perspektiv på det här. Jag ser det i alla fall från ett frihetligt perspektiv - är själv icke-rökare men har svårt att se hur man kan förbjuda arbetstagare att röka. Det är faktiskt ett val människor väljer att göra. Ibland gör vi människor inte särskilt smarta val men det är upp till var och en att själv bestämma hur man vill leva sina liv.

Jag tror säkert att det kommer att bli en större diskussin kring förbjudet och att åsikter från alla håll och kanter kommer att vädras. Vem som i slutändan vinner - kan vara svårt att förutsäga.


Andra bloggar om: , , , ,

söndag, december 30, 2007

Ren och skär dumhet

Kan det bli mera svenskt än så här? Att en politiker eller språkrör kan bli vald på mantrat "Inför fler skatter i Sverige"! Grön ungdom ska snart välja nya språkrör och en utav kandidaterna, Jakob Dalunde, vill som sagt öka skattebördan ytterligare - den här gången med en köttskatt: "Han anser att miljöpartiet borde göra mer för att främja vegetarisk kost. Till exempel genom den offentliga upphandlingen av mat till skolorna. Han vill dessutom ändra skatterna. Jag skulle gärna vilja att vi subventionerade ekologisk mat och samtidigt införde en köttskatt. Men vi ska självklart inte tvinga någon att bli vegetarian".

Tror inte jag har hört något så här politiskt tokstolligt på ett bra tag och jag hoppas verkligen att det är ett riktigt dumt skämt. Nog för att miljön är en viktig fråga men att därifrån införa skatt på kött - är riktigt urbota dumt.

När det görs såna här idiotiska uttalanden finns alltid risken att man spär på politikerföraktet - att folk inte tycker att politiska företrädare lever i samma verklighet som de själva. Men det är något som Grön Ungdom själva får komma på - vi får väl se hur långt ett sånt här riktigt dumt förslag kan gå inom partiet.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

En del av det stora hela

Vem avgör egentligen vem som kan anses vara bortskämd? Är det föräldrarna, är det övriga familjen, är det lärarna, vännerna etc.? En amerikansk undersökning visar att hela 94% av föräldrarna anser att amerikanska barn är bortskämda! Och som grädden på moset anser 55% av mamsen och pappsen att även deras barn ingår i kategorin bortskämda ungar!!!

Det är ju rätt väg att gå, eller hur? Man har insikt i att ens egna ungar behöver lite skärpning och det är det första steget att ta. Riktigt intressant är det att barn får vecko- eller månadspeng helt utan motprestationer "Undersökningen visade också att nästan 20 procent av föräldrarna gav veckopeng till barnen utan några som helst återkrav, som hjälp med sysslor i hemmet"??!! Ja, men hur knasigt är inte det?! Snacka om att ungarna lär sig att det regnar manna från himlen utan att de behöver göra ett jota tillbaka....

Som man bäddar får man ligga heter det ju....



Andra bloggar om: , , , , ,

lördag, december 29, 2007

Demokratin förskjuts ytterligare

Kina är ju en diktatur som är ljusår från demokrati och det är inte undra på att de helst av allt inte vill ha demokrati i HongKong heller. När kolonin överlämnades av britterna 1997 bestämdes tyvärr ingen tidtabell för när demokrati skulle vara "införd" vilket givetvis har lämnat vägen öppen för Kinas godtycklighet.

Men inte alla nyheter är dåliga nyheter - nu säger i alla fall kineserna att de vill (eller i alla fall kan tänka sig) att låta Hong Kong har fria och allmänna val (en röst per person) 2017. Hong-Kongborna vill själva ha fria val 2012 men det säger alltså fastlandet nej till.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Man måste börja någonstans

Med tanke på hur misshandlat det svenska skolväsendet har blivit under de senaste 20 åren är det väl ändå dags att försöka få till ett långsiktigt tänkande. Vi har faktiskt en skyldighet gentemot kommande generationer att kunna erbjuda en väl fungerande skola - en skola där elever får bra kunskaper och som också kan konkurrera med övriga länders skolsystem.

Därför är det väl ingen stor grej att ungarna redan från årskurs 1 får skriftliga omdömen, eller hur? Eller är det bara en principgrej från sossarnas sida - att alla är lika duktiga på att tillgodogöra sig kunskap och därmed behövs inga betyg, eller vaddå?

Det är väl egentligen snarare tvärtom - att det visar sig år efter år att många (alldeles för många) går igenom hela grundskolan utan de mest elementära kunskaperna - att kunna läsa och skriva! Jag är övertygad om att hade dessa elever fått skriftliga omdömen - som föräldrar tar del av - hade de allra flesta väldigt snabbt kunna komma på rätt spår igen.

Det är som med mycket annat här i livet - det man bara hör, t ex vid föräldrasamtal, det tar man till sig för en kortare stund (och som förälder fokuserar man kanske också mest på det positiva) medans det man ser och får skriftligt får en att tänka till och reflektera över det som faktiskt står där.

Det verkar vara något med Sverige och svenskarna som gör att de är livrädda för betyd. Man vägar inte tala om för någon att det här är mindre bra och att det är bättre. Handlar det kanske om konfliktsrädsla, eller vaddå? Om man jämför med länderna inom EU är Sverige absolut sist i ligan när det handlar om när eleverna börjar få betyg. Det tycker jag också avspeglar sig hur Sverige ligger till kunskapsmässigt - t ex OECD:s senaste mätning är inte något som Sverige bör vara alltför stolta över.

Ge ungarna en chans till en bättre start i skolan och inför skriftliga omdömen så snart det går. Det tjänar alla på och framförallt de som är i behov av extra stöd och hjälp.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Rimlig prislapp på ett hus

Eftersom vi själva nyss har både köpt nytt hus och sålt vårt "gamla" hus så är det med stort intresse vi följer det här med huspriser. Jag har många gånger under vår jakt på det rätta huset frågat mig själv - vad är egentligen ett rimligt pris på ett hus?! Javisst är det många faktorer som spelar in - läge, nyrenoverat eller ej, friköpt tomt eller tomträtt, efterfrågan och tillgång på hus m.m.

Det är klart att jag har förståelse för att vissa områden anses vara mer attraktiva än andra; särskilt om det är ett hyfsat sjönära läge osv. Men frågan kvarstår ändå - vad är ett rimligt pris på ett hus?


Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag, december 28, 2007

Vad är egentligen sant?

Har med bestörtning följt dramat kring Benazir Bhutto - att hon blivit mördad. Nu kommer myndigheterna i Pakistan med förklaringen att hon dog av att ha slagit huvudet i bilens soltak!! Va, säger jag bara! Hur sjutton kan hon ha undkommit både skottlossning och en självmordsbombare - bomben detonerade alldeles bredvid bilen och ett 30-tal andra människor strök med.

Vad är egentligen syftet med den här "otroliga" förklaringen till hennes död? Spekulationerna kommer att hålla på lääänge eftersom man inte gjorde någon obduktion.

Usch, vill heller inte föreställa mig hur länge till det dröjer innan någon som helst form av demokrati kan finnas i Pakistan. Nu har ju landet tyvärr halkat än längre bakåt i tiden genom dessa förbannade islamister.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

torsdag, december 27, 2007

Idag är det köket

Japp, idag är det köksdag minsann. Vi har bokat tid med en köksleverantör så vi ska dit och diskutera hur vi vill att köket ska se ut, ha för funktioner och framförallt få det hela uppritat. Just det här med att få till ett funktionellt (och samtidigt snyggt) kök är inte det lättaste för glada amatörer som vi känner att vi är (i alla fall ibland).

Vi vill ha massor av arbetsytor för det har vi akut brist på i vårt nuvarande kök. Vi tycker om att laga mat, baka m.m. och sånt här kräver ju sina arbetsytor. Särskilt om man kanske är ett par stycken som jobbar i köket samtidigt. Så idag blir det riktigt spännande - får se vad som blir utav det hela!!!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Nätshopping är toppen

Jag har nog handlat varor via olika nätsajter i en si så där 4-5 år. Det är ju en toppengrej att göra, eller hur? Man kan sitta hemma i lugn och ro och välja ut det man ska ha, beställa och sedan landar det i brevlådan några dagar senare. Man har inte behövt rusa runt halva stan för att leta efter varan i rätt färg, rätt storlek och framförallt i rätt pris. Allt det här kan man ju göra med ett par klick via datorn.

När vi gick i väntans tider med Lillen kollade vi runt på barnvagnar men hittade inte riktigt något som vi var nöjda med - och vi var absolut inte nöjda med prislapparna på barnvagnarna. Hutlöst dyra! Alltså blev det nätshopping där också. Vi hittade ett tyskt företag, My pram, som sålde Teutonia till ett kanonpris och då ingick också leverans.

Lyxåket levererades med budbil - den blev inburen i hallan och allt jag behövde göra var att sätta på suffletten och hjulen! Sedan var det dags för premiärpromenaden....Hela den här historien var hur smidig som helst.

Jag har också köpt böcker, mobiltelefon och min laptop via nätet. Varför föredrar jag då nätshopping så mycket mer än framför riktiga butiker? Jo, av flera olika anledningar - tillgängligheten, utbudet, priserna, mindre stress, inga köer osv. Listan kan säkert göras längre......

Ibland hävdar ju folk att man får bättre service och produktkunskap i en vanlig butik men det håller jag nog inte med om alla gånger. Nuförtiden är det dyrt med personal och går man till en elektronikkedja under helg och vill t ex köpa en dator så kan man få vänta lääääänge innan man får hjälp. Och den personal som jobbar är ibland bara extrapersonal som inte har samma kunskap som ordinarie personal. Och då är det ju självklart att man inte får vare sig bättre eller mer information än en nätsajt.

Nix, jag gillar nätshopping riktigt mycket. Det är ofta mycket bra priser och leveranserna av varorona går snabbt så det är nästan som att ta med sig de hem samma dag ändå.

Böcker brukar jag handla här och här. Barnvagn från den här sajten. Mobiltelefon här.



Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag, december 26, 2007

Onödig prestige

När Chavez nu har förlorat folkomröstningen om ändringar i Venezuelas författning måste han ta till nya grepp för att inte förlora i popularitet. Han har nu erbjudit sig att hämta upp några av de stackars människor som kidnappades av Farc-gerillan för många år sedan.

Denna gång är det två kvinnor (samt ett barn till en utav kvinnorna) som Farc kan tänka sig att låta gå. Men nu är kruxet att den konservative colombianske presidenten, Alvaro Uribe, inte vill ha med Chavez att göra! Han vägrar att låta honom vara mellanhand i den här smutsiga affären. För mig är det ofattbart att man kan göra en prestigesak av det här. Dessa två kvinnor det handlar om har varit kidnappade sedan 2001 och 2002. Dessutom har en utav kvinnorna fött ett barn under denna tid (barnets far är gerillamedlem och en utav kidnapparna). Jag kan inte låta bli att spekulera i vad de har fått gå igenom under alla dessa år.....

Det må vara att Chavez och Uribe representerar olika politiska ideologier - men det ska ingen behöva lida för - särskilt inte två människor som har varit ofrivilligt frihetsberövade under en sådan lång tid och som troligtvis lever under rätt så miserabla förhållanden. För en kort tid sedan fick man livstecken från Ingrid Betancourt där hon beskrev hur hon levde osv. Det var minsann ingen vacker historia på något sätt.

Nej, jag vill uppmana President Uribe att göra det enda rätta. Bit ihop och svälj din förbannade politiska stolthet - gör det för att dessa kvinnor och barnet ska få kunna komma tillbaka till frihet och ett liv i värdighet. De förtjänar inte att behöva fortsätta lida för att några idioter till presidenter inte kan komma överens. Skärpning krävs, tack!


Uppdatering: Colombia har nu "accepterat ett förslag om att låta ett venezuelanskt plan flyga in i landet för att plocka upp tre personer som hållits fångna i åratal av gerillan Farc."
Wow, det svänger om den sydamerikanska politiken...

Andra bloggar om: , , , , , ,

Lite mera husbilder


Här har vi det härliga 70-tals badrummet med porslin som går i en mild skogsgrön färg...tyvärr fattas en del av porslinet, t ex bidén och badrumsskåpet... Vi kommer att byta ut allt mot vitt porslin så om någon är intresserad av ett grönt badkar så är det bara att höra av sig...
Vi kommer att sätta in en snygg duschhörna till vänster om fönstret eftersom vi inte är några direkta bad-människor.


Och hallen går i en brun/beige färg, givetvis medaljongtapet som är riktigt modern...Jag funderar faktiskt på att behålla den eftersom den är i jättebra skick. Inte skadad på något sätt så varför inte låta den sitta kvar....?? Dessutom unik och modern, eller hur? Gäller bara att övertala den äkta hälften...som inte är lika övertygad...ännu...
Hallen är riktigt stor och rymlig vilket är jättebra när man ska in med ungar och matkassar... Dörren på bilden går in till tvättstugan.


Den lilla toaletten med dusch, går i den här gula och orangea
färgen. Känns nästan lite soligt faktiskt...Även den här kommer att genomgå förändringens vindar....vi kommer att satsa på mycket vitt, grått med ev. svarta detaljer...Kan nog bli riktigt snyggt när det är klart.
Det här kanske är lite typiskt för 70-tals hus eftersom båda våtutymmena plus tvättstugan ligger samlade kring varandra. Det var säkert ett sätt för att bygga hus lite billigare på den tiden...







Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag, december 25, 2007

Bandy på annandagen

Eftersom som jag inte är från stan så var bandy en relativt okänd sport för mig när jag flyttade hit. Men nu är man lite mer hemma på vad det är för nåt....Och nu på annandagen spelar ju de två hemmalagen Tillberga - Västerås ett riktigt derby...

Till och med jag kan ju ana hur utgången kommer att bli....Tyvärr har Tillberga inte haft en särskilt bra säsong hittills i år. Alldeles för många förluster. Västerås däremot har en strålande tid upp till nu och hoppas givetvis på en lätt vinst över Lillebror Tillberga. TB har också en lite kaxig attityd - en spelare tyckte t ex att "VSK spelade en sån tråkig bandy - att han hellre skulle boka en tvättstugetid än att kolla på en utav deras (tråkiga) matcher."

Kaxigt värre...Vi får väl se hur tråkigt det blir imorgon när matchen drar igång...



Andra bloggar om: , , , , , ,

Tjejsnack v. 52

Nyår


Var och med vilka ska du fira nyår?

Jag ska vara hemma med familjen. Vi har goda vänner som kommer upp från Danmark och firar traditionsenligt med oss.


Har du några nyårslöften, vad?
Nja, kanske inte några riktiga sådana. Har dock lovat mig själv att ta itu med att börja träna nån gång i veckan...kan det kanske kallas för nyårslöfte?


Vad är det bästa som hänt år 2007?
Jag fick en underbar dotter tidigt under året. Inget som kan slå det!!!


Vad är det sämsta som hänt år 2007?
Hm, svår fråga....lutar nog åt att det blir den hemska stressperioden då vi höll på med husförsäljningen....hujedamej...vilka människor det finns här i världen....


Vad förväntar du dig av år 2008?
Jag hoppas att det ska bli ett hyggligt år och att vi ska hålla oss raska och krya. Att vi ska kunna göra iordning nya huset utan några större problem.

Dessutom förväntar jag mig en lååång och härlig sommarsemester som kompensation för den vi INTE hade 2007.



Tjejsnack


Andra bloggar om: , , ,

måndag, december 24, 2007

Skrota TV-monopolet

Jag är inte direkt medlem i fancluben för Bevarandet av TV-monopolet. Snarare tvärtom och det börjar bli mer och mer uppenbart att systemet med statsTV är förlegat. Att SVT ratar stora idrottsliga evenemang - och menar att dessa kan sändas av andra kanaler etc. är ju riktigt konstigt. "Sveriges Television har inte som uppgift att satsa pengar på ett fotbolls-EM, eller ett medeltidsdrama som Arn. Det kan andra bolag göra i stället, menar vd Eva Hamilton. Samtidigt kräver hon mer pengar till verksamheten av dem som bolaget är beroende av - politikerna"

Men då till en liten fråga- har hon helt missat att inte alla har har betal-TV kanaler utan de får helt enkelt nöja sig med SVT som de också betalar TV-licens för. Den stora frågan är egentligen - vad sjutton är det tänk att de ska sända? Om de inte vill sända t ex fotbolls-EM, vara delaktiga i svensk filmproduktion (t ex Arn) kan jag inte låta bli att fundera på vad de faktiskt vill visa TV-tittarna?! Är det tänkt att det ska bli någon form av lätt-TVsom är billig att producera, eller vaddå?? F´låt, jag glömde ju - de sänder ju alltid Kalle Anka på julafton...men i och för sig kostar det ju det en slant också....men vad det kostar håller de hemligt...

Äsch, det är väl lika bra att avskaffa TV-monopoet - de är ju på god väg att göra det själva så vi kan väl göra det enkelt för dem och ge dem en hjälpande hand på vägen. Det är dags att riksdagen gör något åt eleändet...


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Nu är det jul igen



God Jul
Sretan Božić
Merry Christmas

önskar


jag er
ALLA



Andra bloggar om: , , , ,

söndag, december 23, 2007

Vart vill vi fira jul?

Vad är det egentligen traditionen bjuder - att fira jul hemma i Sverige eller att åka iväg utomlands och slippa kyla, julstress och istället bara njuta av t ex en härlig strand (om man typ väljer Thailand m.m.)???

Jag ställde därför frågan som lyder:


Kommer du att fira jul i Sverige eller utomlands?


I Sverige: 69 röster vilket ger 73%

Utomlands: 26 röster dvs. 27%


Andra bloggar om: , , , ,

Humanistiskt inlägg i jobbpolitiken

Förre Kd-ledare, Alf Svensson, lägger sig nu i regerings jobbpolitik genom att kritisera delar av den. Han menar att det är orimligt att begära att vissa människor ska behöva flytta från sin hemort till jobb på andra orter i landet.

När Alf pratar om att vissa människor kan flytta så menar han de runt 25-årsstrecket. Däremot tycker han att de som har kommit högre upp i medelålderna runt 50 inte ska ha samma krav på sig för de är ju bosatt och rotade på sin hemort!! "Det är väldigt lätt att säga till en 20-25-åring: sök jobb, ta jobb. För att i den åldern kan man flytta, man kan flytta till något av de expansiva områdena.- Men säg det till en 55-60- åring: sök jobb, ta jobb - i annat fall sänker vi kassan för dig. Det är inte så enkelt."

Jag kan inte låta bli att se det hela från ett litet annat perspektiv - nämligen att det då kan handla om åldersdiskriminering - gentemot de yngre. För vem säger att en 25-åring inte kan vara fast rotad på en ort med hus, familj osv. Varför är det då så mycket lättare för dem att flytta och inte för en t ex 50-åring. Det borde snarare vara lättare för de äldre att röra på sig, eller hur? De har oftast inga hemmavarande småbarn som ska byta dagis, skola m.m.

Visst kan man tycka att det hela är orimligt - det här med att behöva flytta till en annan del av Sverige för att få ett arbete. Det spelar ingen roll hur gammal man är - ett uppbrott från hemtrakten är lika tuff för alla - för alla har ju just sina skäl till att vilja stanna kvar.

Ändra gärna reglerna - men se bara till att de är lika för alla. Någon åldersdiskriminering vill jag inte veta av!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

lördag, december 22, 2007

Religion kan tolkas som politik

Det meddelas nu att Tony Blair, Storbritanniens förre premiärminister, har konverterat till katolicismen. Hans fru, Cherie, är katolik sedan länge och att Tony själv är troende är känt sen länge. Men nu är det tydligen läge för att ändra inriktningen på religionen - från Anglikanska kyrkan till konservativa Katolicismen.

Tony var tydligen känd för att ibland ändra åsikter efter vilka politiska vindar som blåste...gäller det även för religionen, månntro???


Andra bloggar om: , , , ,

Dansk politiker suktar efter Svenska landsdelar

Hm, det är riktigt intressant det här med gränsdragningar mellan länder och särskilt när det gäller områden som vunnits eller förlorats i krig. En dansk politiker Sören Krarup, Dansk Folkeparti, har nu synpunkter på huruvida Skåne, Halland och Blekinge verkligen ska tillhöra Sverige. Han menar att dessa län istället borde vara en del av Danmark.

Intressant i det hela är att dessa områden kom ju att tillhöra Sverige på 1600-talet och att någon verkligen har synpunkter på detta 400 år senare.... är ju lite sent så att säga....

Dessutom tycker han till om Slesvig som delades, en del gick till Danmark och en del till Tyskland, efter en folkomröstning 1920. "Han säger att det blev tysk majoritet i Sydslesvig enbart därför att alla som var födda i regionen hade rösträtt. Det innebar enligt Krarup att "folk kom resande från hela Tyskland för att rösta"."

Helt klart kan man ju dra paraleller till Kosovo och Serbien, eller hur? Men det menar Sören att man minsann inte kan. "Han säger att det är stor skillnad mellan ett historiskt danskt område som Slesvig och den albanska dominansen i Kosovo som åstadkommits enbart genom inflyttning och höga födelsetal."

Jag kan ju inte låta bli att tycka att det ibland är riktigt charmigt när man läser eller hör talas om politiker som verkar allmänt riktigt "helknasiga". På ett sätt är de oförargerliga - de gör ingen direkt skada - på ett annat sätt får de faktiskt "riktiga" politiker att framstå som rätt så seriösa och engangerade i det de gör.

Nåja, ett och annat roligt inslag i politiken behövs lite då och då. Om inte annat för att skaka liv i debattlusten...


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Sossegrepp från Alliansen

Regeringen har nu mer eller mindre bestämt sig för att sänka sjukersättningen till sjukskrivna. Tydligen är tanken att man inte ska kunna få ut mer än max 75% av sin lön om man varit sjuk i ett år eller mer. Dessutom vill de nu se till att den enskilde individen inte ens på eget bevåg ska kunna försäkra sig så att de kan få ut mer än just 75%!

Hm, jag som trodde att Alliansen var för valfrihet och att individen tog ett större eget ansvar för sig själv. Varför då inte tillåta privata sjukförsäkringar som ger mer pengar i plånboken för den enskile - om denne nu är villig att betala för dem? Det ska även stoppas avtalsvägen - om arbetsgivare och fack kommer överens om ett förmånligt avtal för arbetstagarna - att dessa t ex ska kunna få ut mer än vad FK betalar - så ska detta heller inte vara tillåtet.

För mig låter det som rena smörjan. Regeringen är ute på djupt vatten när man till och med vill begränsa avtalsrätten för arbetsgivare och fackförbund - om de vill göra överenskommelser som passar dem bäst - vilken rätt har då regeringen att lägga sig i detta?

Eller handlar det om en ren principfråga för Regeringen - att alla ska ha så låga ersättningsnivåer som möjligt, eller vad handlar det om egentligen?


Andra bloggar om: , , , , , ,

Rätt straff

USA är inte världens bästa land på många sätt men ibland gör de saker helt rätt! En domstol har nämligen dömt en pedofil, Michael Devlin, till livstids fängelse eller rättare sagt så får han 74 livsstraff plus 170 års fängelse. Detta bör definitivt garantera att han ALDRIG sätter sin fot utanför fängelsemurarna igen.

Den här pedofilen kidnappade en pojke och höll honom gömd i fyra långa. Barnet utsattes för regelbundna sexuella övergrepp som pedofilen också filmade. Trots att pojken hölls fången i en vanlig lägenhet förmådde han inte att rymma då han blivit för psykiskt skadad av det han utsattes för.

Jag kan inte låta bli att tänka på vilket straff en pedofil av den digniteten skulle få i Sverige. Inte särskilt långt straff i alla fall med tanke på att andra grova brott såsom t ex mord, narkotikabrott, EKO-brott osv. brukar ge mellan 6-10 år fängelse. Föreställ er att en sån här människa skulle vara fri att leva ute i samhället igen efter kanske ynka 10 på någon anstalt eller psykiatrisk klinik. Det är riktig skrämmande......


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag, december 21, 2007

USA är sig inte likt

Nyligen meddelade Lakotaindianerna i USA att de bryter alla sina fördrag med staten USA. De anser sig heller inte längre vara amerikanska medborgare utan kommer själva att utfärda pass och körkort: "Utträdet ur USA sker i överensstämmelse med såväl amerikansk lag som internationell rätt, säger Russel Means som kämpar för indianernas rättigheter."

Det är kusligt att läsa om hur livssituationen ser ut för stora delar av den indianska befolkningen i USA, t ex är "Medellivslängden bland lakotamännen är bland de lägsta i världen, knappt 44 år. Barnadödligheten är fem gånger högre än det amerikanska genomsnittet." Ser man statistiskt sett så verkar lakotaindianerna ändå inte leva i samma land som övriga amerikaner...

De här fördragen som lakotaindianerna pratar om är upp till 150 år gamla och ingicks ju då på 1800-talet när de Vita insåg att man måste söka försoning istället för fortsatt krigsföring mot de Röda. Dåtiden i USA liknar i mångt och mycket det som sker på andra ställen runt om världen. Att man försöker utplåna eller i allafall assimilera folkgrupper utan hänsyn till andras kulturella rättigheter.

Hur ställer sig nu den federala regeringen till Lakotaindianernas krav på utträde ur USA? Kommer kraven att avfärdas med en axelryckning och hånfulla kommentarer eller inser man allvaret i situationen och börjar föra en dialog? Annars kanske det finns en risk att USA:s geografi förändras...


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inte ens julgranen är korruptfri

Konsumtionshysterin är tydligen värre än nånsin. Den har till och med spridit sig till julgransodlare och försäljare som nu anklagas för att ha bildat karteller. I Danmark, som det gäller, har nu ett antal odlare åtalats för organiserad kartillbildning.

Tänk, va trist att inte ens en sån simpel sak som julgranar kan stå fri från anklagelser om korruption. Men det är klart - eftersom det är en väldigt säsongsbetonad produkt så kan ju frestelsen att tjäna lite extra eller rättare sagt lura folk på pengar vara rätt så stor. Det är ingen ursäkt alls för det som har skett...snarare tvärtom - julen handlar för mycket om pengar och för lite om andra värden. Det kanske är dags att ta sig en funderare över det....


Andra bloggar om: , , , , ,

Snart är det (huset) vårat

Nu är det snart för dagen NH = Nya huset-dagen! Vi får tillträde till 70-tals muséet strax efter nyår och då drar vi också igång med renoveringen. Det känns faktiskt som om vi har varit ute i god tid när det gäller kontakter med snickare som har fått lämna offerter osv.

Det är nästan så att vi till och med har bestämt vem som ska få äran att göra jobbet - att iordningsställa kåken. Som om detta inte vore nog - vi har till och med koll på vilka tapeter vi ska ha, nästan i alla fall, i de olika rummen....Med andra ord - vi är inte så där superstressade över det hela. Eller är det kanske något vi egentligen borde vara med tanke på vad vi ger oss in på...STOR renovering, småbarnsfamilj osv.....

Vi har tänkt att leja ut renoveringen av badrummen (såklart kanske jag ska säga...), sen ska vi också ha hjälp med att byta ut hela innertaket, slå ut några väggar för att få en mer öppen planlösning, flytta någon vägg för att få ett större sovrum osv. - lite smått och gott som ni förstår. Däremot ska vi måla, tapetsera och lägga golv själva....Det lär ta sin lilla tid men det får det lov att göra...

Sen har vi Projekt Köket kvar - och det är tänkt att det ska ske under våren. Vi vill nog först bo in oss lite grann så att vi får lite mera hum om hur vi vill ha det.

Visst sjutton är jag nervös för allt det här. Det är ju ändå en viss logistik inblandad - kolla så att allt blir rätt med hantverkarna, börja köpa grejor till badrummet, flyttpacka våra saker och samtidigt jobba och fixa hus, hem och ungar....

Men , men, ibland gäller det att ta steget fullt ut - våga hoppa och tro att det kommer att fixa sig med hjälp av sena kvällar och mycket hårt arbete. Tror vi i alla fall...Vi lever på hopet...

Bilderna visar det Gröna sovrummet - ska bli Lillans rum och det Röda sovrummet som ska bli Lillens rum.


Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag, december 20, 2007

Rätt väg att gå

Nu har även Spanien fattat galoppen. Att barn också är människor. Därför har de nu äntligen förbjudit föräldrar att aga sina barn. Helt rätt! Nu väntar vi på att britterna gör likadant...


Andra bloggar om: , , , , , ,

Miljö(o)vänlig Regeringsrätt

Hur högt ska man egentligen behöva ropa för att det även ska gå in i domstolarnas huvuden att miljöfrågan står högt på dagordningen. Fläckebo kyrka utanför Sala har ansökt om att få sätta upp solceller för uppvärmning och belysning på kyrkans tak - har nu fått nej från självaste Regeringsrätten!

Jag kan inte låta bli att sucka djupt över den här byråkratin och idiotin. Som kyrkoherden själv säger "Det är ett svart plåttak och ett par svarta solceller ovanpå det skulle inte störa alls. Beslutet stämmer dåligt med den intention man har i övriga Europa. I Tyskland till exempel får kyrkorna bidrag för solenergi. Man hoppas komma upp i 700 kyrkor med solceller där".

Jag vill nog till att kalla Regeringsrättens nej till kyrkans ansökan om solceller som en riktigt, riktigt sorglig historia.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Att ge är bra

Visst är det konstigt att det alltid verkar vara så att de som köper dyra fina presenter till andra nästan alltid förväntar sig att få något likvärdigt tillbaka?! Och tydligen är det mest folkpartister som råkar ut för snål omgivning....Om man ska gå på vad undersökningen visar - att folkpartister ger bort dyrare julklappar än vad de får tillbaka....

Ähhh, vem bryr sig egentligen om sånt här trams. Ska man räkna kronor och ören kan man lika gärna låta prislappen sitta kvar och på så sätt lite ge en tydlig och osnygg vink till den andre att "du vet, min julklapp till dig kostade en femhundring. Varför kostade din present till mig bara ett par hundralappar?"

Jag kan liksom föreställa mig stämningen kring julmiddagen - där sitter stora släkten och är halvsura på varandra för att de bara har fått billiga julklappar från den andra medan just de själva minsann har betalat dyrt för de som de har gett bort....

Summa summarum - strunta i julklapparna - umgås med varandra och njut av god mat och lite längre ledighet. Passa på och vila ut för det är långt kvar till semestern!


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga lediga dagar här inte

Intressant det här med gamla monarker - att de jobbar på ända in i det sista. Jag tänker nu på drottning Elisabeth II av England som är en riktigt pigg och kry kvinna på 80+. Hon jobbar på som om det vore den mest naturliga sak i världen att alltid ha kalendern fullbokad och upptecknad trots hennes högaktningsvärda ålder. Ingen tid för vila här inte...Hon har ju nu slagit drottning Victorias rekord - att vara den (hittills) äldst sittande monarken i Storbritannien.

Som en kontrast till det här så tackade vi idag av en kollega på jobbet som ska i pension alldeles efter julhelgerna. Hon har gått och blivit 65 år och efter dryga 30 år på samma arbetsplats så är det dags för henne att säga tack och adjö. Intressant att det är sådan skillnad på ålder och hur man ser på det här med pension...(Jag lever i den hemska tron att när det är min tur att gå i pension så har den (åldern) höjts till minst 75 bast....hujedamej för det)

I och för sig så ska man aldrig jämföra äpplen och päron. De här två kvinnorna har ju vitt skilda liv och den ena (drottningen) har säkert en arbetsbörda som går att justera med hälsan så att säga. Den andra (min kollega) förväntas producera och arbeta på lika mycket som en yngre kollega som kanske har lite mera ork osv.

Men intressant är det i alla fall att hur Elisabeth II väldigt plikttroget jobbar och står i. Och samtidigt är det väl lite kul att bräcka den gamla damen Victoria. Men "Victoria har dock ännu en tid rekordet som den som suttit på den brittiska tronen längst tid. Hon regerade Storbritannien och det brittiska imperiet i nära 64 år, ett rekord som Elizabeth II kommer att slå om hon fortfarande är drottning den 9 september 2015". Ja, där ser man vad det ska till att strävas efter....



Andra bloggar om: , , , , , ,

onsdag, december 19, 2007

Men allvarligt talat....

hur korkad är inte deras idé egentligen. Att elitidrottare skulle ha något slags datachip inopererad under huden i ett desperat försök att komma åt dopingen. Nog för att doping är förkastligt på alla sätt och vis men det här förslaget är ju så dumt att man samtidigt blir rädd.

Stefan Holm är ju känd för att vara en riktigt allvetare och har varit med i några frågesport tävlingar - inser han inte själv hur hans och Carolinas förslag låter: något som tränarna i de gamla öststaterna bara kunde drömma om - nämligen total kontroll över individen!

Är det inte bättre att införa avstängning på livstid för den som ertappas med förbjudna medel???


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Mansgrisar är de allihopa, allihopa...

Buuu, till Riddarhuset, troligen de ärkekonservativas sista bastion i det här landet. De har nu röstat ner förslaget till kvinnlig representation i direktionen - dvs. styrelsen för Riddarhuset. Så här säger ordförande Henrik Ankarcrona: "I dagens Sverige finns bara en syn på saken. Det är ett minfält och då får man acceptera att få på nöten", vidare tycker karln att "Om kvinnor släpps in i de beslutande organen befarar Ankarcrona att trycket ökar på fler regeländringar kan komma".

Jag hukar mig för förändringarnas vindar som blåser överallt i samhället - dock inte över Riddarhuset. Har de helt och hållet missat att vi har kvinnlig tronföljd???


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Nu tycker jag till i frågan...

Har gått o grunnat i ett par dar nu om jag ska skriva något om det här med ammning. Det är ju en sån jätteladdad fråga och sen att det inte finns något som är rätt eller fel gör ju inte saken lättare. MEN det som är viktigt att ha med sig är att det finns en oerhört stark amningslobby i det här landet som kan vara rätt så svår att stå emot.

Jag har själv två barn och fick alltid höra (under båda graviditeterna) "att visst kan alla amma! Endast några få kan inte göra det, t ex de som har gjort bröstoperationer av något slag etc." Så det här var alltså det jag fick itutad mig från både mödravårdscentralen och från omgivningen. Pressen började ju byggas på....Inget snack om saken...

Men när Lillen väl var född så var det tamejtusan inte den här "perfekta världen" som dök upp utan snarare tvärtom. Jag satt och intensivammade redan på BB i nästan 4-5 dagar men mjölken räckte inte till. Det blev till att börja flaskmata redan på sjukhuset (på doktorns ordination). Sen när vi kom hem så fortsatte jag och försökte amma men samma visa här - det räckte inte till.

Vår barnmorska försökte vara hurtig och käck och hon framhärdade att jag skulle fortsätta att sitta timme efter timme och försöka få ut lite mjölk. Men som tur är har jag en rejäl dos eget sunt förnuft och kan prata för mig så jag sa precis vad jag tyckte om den saken - nej!!! Det kan ju vem som helst förstå - det finns ju en realitet som inte går ihop med det här, eller hur?!

Alltså började jag med ersättning och vips så var Lillen supernöjd - mätt och belåten - och jag kunde börja återhämta mig. Har aldrig ens tänkt tanken att han inte skulle må bra av att inte ammas - det viktigaste för oss var ju helt klart att han skulle bli mätt och må bra. Närhet får barnet ändå.

Samma historia upprepades när Lillan kom tidigare i år. Ingen mjölk där heller så då var det bara att börja med ersättning relativt omgående. Även hon som nu är 11 mån är en glad, pigg och busig "skitunge".

Jag har tyvärr sett vänner och bekanta som har kämpat som "idioter" för att fixa amningen. De har genomlidit mjölkstockning, spruckna bröstvårtor, barn som inte har ett bra grepp vid amningen osv. De har heller inte haft någon BVC-madam som har backat upp dem utan de har bara fått höra "det hör till...". De har haft en tuff start på sitt föräldraskap - tuffare än nödvändigt, anser jag.

Och det är som jag alltid säger till de som förfasar sig över att mina barn är "flaskbarn" - det blir säkert folk av dem också!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Mobiltjänster in i valkampanjer

Vad sägs om att använda/skicka SMS som ett instrument för att nå väljare (jag förutsätter dock att de först har tackat jag till att få den här informationen)? Personligen tycker jag inte alls att det är en sån dum idé- tvärtom. Istället för att slippa jaga fram informationen från politiska kandidater så sms:ar de dig! Väldigt praktiskt!

Kanske är det något vi får se inför valet 2010 - något politiskt parti som vågar vara lite innovativt i den annars så rätt så konservativa politiken.



Andra bloggar om: , , , , , , ,

tisdag, december 18, 2007

Tjejsnack v. 51

Julen

Var och med vilka ska du fira jul?
Jag ska fira jul hemma med maken och ungarna - alldeles själva och vi ska bara ta det lugnt och gotta oss. Ta dagarna som de kommer och inte försöka planera in grejor varje dag utan istället göra lite som vi känner för.

Köper du mycket julklappar, har du köpt klart eller har du några kvar?
Nix, inga julklappar här inte. Jag och maken bestämde oss för att inte ha julklappar för några år sedan och det är faktiskt jätteskönt. Vi menar att vi köper det som vi behöver och vill ha under året - när vi faktiskt vill eller just behöver det och inte vänta till julen.

Vad önskar du dig i julklapp?
Julefrid och att vara med familjen.

Vad betyder julen för dig?
Lite längre ledighet som kan ägnas åt familjen och vänner. Tid för återhämtning - det är liksom halvtid mellan gamla och nya semestern :-).
Vi brukar också passa på att småpyssla på huset.

Har du gran, vilken sort och när ställer du in/klär den?
Förr hade vi alltid riktigt gran men det barrade så förskräckligt så nu har vi istället plastgran. Först kändes det lite trist men nu är det faktiskt helt ok.


Tjejsnack

Andra bloggar om: , , ,

Spara, spara, spara

Nu går det liksom inflation i det här med hur man kan spara på elen. Man försöker överträffa varandra att framstå så miljövänliga som möjligt - nästan på gränsen till dumhet.

Nu får vi veta att om vi väljer RÄTT sorts julbelysning för utomhusbruk kan vi spara hela 75 kr per månad!!! Om dessutom 1 miljon hushåll gör samma sak så sparar vi lika mycket som det kostar att värma upp 4000 villor i ett år.

Kan inte låta bli att grunna på hur man ska kunna övertala 1 miljon hushåll att byta ut sin utomhusbelysning till en MILJÖvänligare sort....ska man ha informationskampanjer - när då i så fall? Ska vi ha annonser i tidningar för att kunna basunera ut förkunnelsen (f´låt budskapet). Nja, jag måste nog fundera ett tag till där....

Men allvarligt talat, gott folk, Sverige är ett så förbenat kolmörkt land under vintermånaderna så nog sjutton är det härligt med julbelysningen som liksom piggar upp kvarteret. Varför har vi i detta land så himla svårt att bara vara, att bara njuta av det som gör livet lite ljusare (när det ändå är då mörkt ute). Varför ska vi alltid vara sådana viktigpettrar och påpeka att allt kan göras bättre, mindre eller helst inte alls?!

Jag ryser vid tanken på såna här människor och fortsätter istället av att njuta av min härliga julbelysning som uppsatt i körsbärsträdet, de stora enträden och i rhodedendronbusken....Härliga ljuva ljustid!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Pass, körkort eller ID-kort

Det finns ju helt klart stora fördelar med att inte behöva släpa med sig passet när man reser inom EU - i alla fall inom Schengen-området. För mig är det ibland ett ytterligare stress moment - det här med att komma ihåg passet....Det har inte hänt alltför många gånger att jag satt mig i bilen på väg till färjan eller till flygplatsen och kommit på att jag glömt ta med det....Men ändå...

Jag har fortfarande minnen kvar från barndomsresorna till farmor och farfar i Istrien - hur vi stod i timslånga köer vid gränskontrollerna. Allra värst var det mellan Tyskland och Österrike (strax utanför Salzburg). I och för sig så var det även köer mellan Danmark och Tyskland och definitivt för att komma in i Jugoslavien. Dessa tullare, oavsett nationalitet, som granskade allt och alla in i minsta detalj.

Vid ett tillfälle blev mina föräldrar stoppade och det bestämdes då att bil och all packning skulle genomsökas. Det var redan sent på kvällen och det här skulle minsann ta sin lilla tid....Då plockade pappa helt sonika upp min lilla cykel så jag fick cykla omkring inne i tullparkeringen medan genomsökningen pågick. Jag blev överlycklig över det här tillfället - att få cykla på min helt nya lila cykel - men mina föräldrar var inte precis lika glada.

Just därför att jag har erfarenhet av köer och andra krångelheter för att resa mellan länder, ser jag idag bara positivt på Schengen-avtalet och möjligheten till full rörelsefrihet.

Jag kanske också skulle ta och ansöka om det där nya ID-kortet....så att jag kan glömma passet....utan konsekvenser...


Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag, december 17, 2007

Släckt var det här!!!!

Nu kokar det i mig av vrede! Carin Jämtin försöker ta hem billiga poäng i klimatfrågan genom att helt urbota dumt föreslå att man kan stänga en reaktor - att det bara handlar om att hushållen måste bli än mera eleffektiva. Som exempel använder hon Stadshusets belysning "Titta bara på Stadshuset, här är det tänt inomhus halva nätterna. ".

Varför inte göra det riktigt enkelt och lätt - sätt dit individuella el- och vattenmätare i varenda lägenhet i hela Sverige så ska du få se hur elanvändningen rasar. Det är ju faktiskt så att villaägare (som står för sin egna faktiska förbrukning) inte slösar lika mycket som lägenhetsinnehavare. Det de betalar (som ingår )i hyra motsvarar inte allt som de slösar bort. Men jag tror inte att sossarna eller vänsterpartiet skulle våga lägga ett sådant förslag. Det skulle kanske skrämma bort alltför många väljare...."För att skrota kärnkraften helt kommer det emellertid att krävas att hushållen förbrukar mindre el"

Jag delar faktiskt Maud Olofssons inställning i frågan när EU ville att Sverige skulle öka sin andel av förnybar energi "Vi är bäst i klassen och vill vara det. Men man måste öka pressen på länder som inte gjort så mycket". Det måste ju ändå vara bättre om fler länder hänger med i processen än att ett fåtal gör allt medan de flesta står och kikar på....

Sen säger människan att vi kan ersätta kärnkraften med vattenkraft. Innebär det att vi inte ska ha några orörda älvar kvar i Sverige....Det är ju en onekligen intressant aspekt på det hela...
Och hur dum eller klok hon är (beroende på vad man tycker om henne) visar hon när hon säger "Handlar det bara om en eller två reaktorer, då räcker det med att bygga ut vindkraften. Där kan vi göra jättemycket. Sedan finns det säkert andra sätt, som vi inte ens kommit att tänka på än, att ta fram både el och värme". Jag erkänner mycket villigt att det inte känns så där väldans tryggt att avstå från något som producerar el och värme till något som "vi inte ens kommit att tänka på än". Det är ju bara så klockrent dumt, alltså!

Jag har sagt det tidigare - vi bor i ett kallt land där vi måste värma våra hus under en stor del av året. Dessutom finns det massor av 70-tals hus som värms upp av direktel och kostnaden för att ev. göra en konvertering är inte möjlig för den absoluta majoriteten av fastighetsägare. Det handlar alltså om hundratusentals kronor....vilket är lite väl häftigt....för konverteringsbidraget är inte särskilt stort...


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Kan de inte försöka vara liiiite vettiga

Tror nog att de allra flesta människor vet vad Simborgarmärket är för något. Ja, ni vet det där runda märket man får när man klarat att simma ett visst antal meter. Sen kommer ju Grodan, Fisken och de andra...

Så vad gör nu RFSU för att skapa lite uppmärksamhet kring sig själva? Jo, de har minsann haft den riktigt dåliga smaken att kopiera märket och gjort sin egen variant - Knullborgarmärket! Fy va trist med folk och organisationer som är så förbenat kassa att de måste sno andras idéer, logotyper osv. Det säger väl i och för sig en hel del om organisationen i sig...., eller hur?


Andra bloggar om: , , , , ,

Vart är vi på väg?

Vad är det som händer i samhället? Att ungdomar hotar med kniv eller till och med knivhugger rektor/lärare. Har dessa ungdomar inget som helst vett mellan öronen, eller vaddå? För mig är det ett avgrundslångt steg från att ha en diskussion med någon till att sedan dra vapen mot densamme...Uppenbart är det inte lika svårt för alla - toleransnivån mot oliktänkande verkar vara oerhört låg, kanske till och med obefintlig..

Det som slår mig kanske allra först när jag läser om dessa ungdomar är att det faktiskt handlar om killar och inte alls om tjejer. Hur kommer det sig egentligen? Är dessa killar så väldigt mycket dummare, eller vaddå? Jag tror inte att man alltid och jämnt och ständigt kan skylla på omgivningen, uppväxtmiljö osv. Någonstans har man också ett personligt ansvar för hur man beter sig mot sin omgivning.

Om jag nu ska raljera riktigt ordentligt så har ju dessa killar (för det är killar vi pratar om här) växt upp i ett relativt kravlöst curling samhälle och "skolsystem". Troligtvis har ingen haft nerv nog att ställa krav och sätta upp spelreglerna för dem och utifrån detta har killarna självklart formulerat sina egna. Jag tror att genom att inte ställa krav på folk (inkl. ungdomar) visar man att man inte bryr sig. Gör-vad-du-vill-mentaliteten skadar så mycket mer än vad den gör bra. Så hyfsat enkelt är det.

Om skolorna inte ens kan förmå eleverna att t ex inte prata i mobiltelefon under lektionstid - hur mycket respekt har ungdomarna då för resten av reglerna i skolan. I och för sig så kanske det inte finns några sådana (regler alltså) kvar och då behöver ju ingen bry sig....

Jag tror inte svenska ungdomar som växer upp i kravfrihetens förlovade land är lyckligare, presterar bättre skolresultat än andra EU-ungdomar, är smartare/mer begåvade osv. All den här kravfriheten har istället gjort att det är betydligt lättare och snabbare för vissa ungdomar att hamna i klammeri med rättvisan. Dessutom har ju lärarna och rektorerna bevisligen fått en bedrövlig arbetsmiljö.



Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Tänkvärt på måndagen




"Det är laget man spelar med på plan som är det
bästa laget man har."


- Okänd





Andra bloggar om: , , ,

söndag, december 16, 2007

Olika ekonomiska perspektiv

Trodde aldrig att det skulle hända mig - att jag skulle kunna kalla mig för rik (ekonomiskt sett i alla fall). Men enligt globalrichlist.com är alla som tjänar över 13.600 kr i månaden att betrakta som rika! "//...nittio procent av oss drygt sex miljarder människor har en årsinkomst under 163.000 kronor, tillhör alla som har en månadsinkomst över 13.600 kronor de tio procent som är rikast i världen." Och om du tjänar mer än 25.000 kr i månaden "//... tillhör du de 3,1 procent mest välbeställda i världen. "

Det är riktigt intressant att se att de har gått strikt på månadsinkomst och inte tagit med i beräkningen hur levnadsomkostnaderna är i de olika länderna. I Sverige behöver man en hyfsad inkomst för att kunna betala för boende, ev. barnomsorg, mat, transport osv. Oftast står ju inkomsten i relation till kostnadsläget i respektive land. Det behöver ju inte vara så - finns alltid undantag - men för det mest är det så.

Det undantag som jag känner till är faktiskt Kroatien. Där ligger medellönen på ca 4000 kuna (20% mer i SEK ) i månaden men kostnadsnivårn på t ex mat, bensin, inköp av bil och hus är ungefär som i Sverige. När jag är där nere så undrar jag alltid hur de får det att gå ihop...svaret är som alltid - mer än ett jobb, kolonilott eller släktingar med landet, "kontakter" osv. Ingen direkt möjlighet att kunna spara till t ex resor eller så. Allt man har investeras vanligtvis i ett hus som det tar åratal att bygga eftersom man bygger STORA hus (typ generationsboende).

Vår grannes dotter har hållt på att bygga på sitt hus nu i närmare 15 år. De flyttade först in på bottenvåningen och levde väldigt spartanskt där. Sedan byggde de på andra våningen och det tog flera år innan de kunde göra klart den. Tror att hela huset blev klart för bara något år sedan....Varenda kuna, euro, dollar som de har tjänat har gått in i huset och det är i och för sig kanonläckert men som de har kämpat för det.... Riktigt intressant att vi alla är olika men ändå lika om jag säger så...


Andra bloggar om: , , , , , ,

Nu blir jag fundersam

Jag kan inte låta bli att fundera på hur de tänker. Nu vill kristdemokraternas kvinnoförbund stänga av gator för biltrafik! Alltså gator där det förekommer gatuprostitution, t ex Malmskillnadsgatan i Stockholm. "Det handlar om att störa marknaden för sexhandel."

En försynt undran bara - tror ni inte att gatuprostitutionen flyttar någon annanstans då??? Den fungerar väl som vilken verksamhet som helst - om inte tillgången på kunder är tillräckligt bra så letas det väl upp ett område som är bättre - ger mer inkomster?!



Andra bloggar om: , , , , ,

Man skapar stressen själv

Samma visa varje år! Folk klagar över hur stressade de är; alla julklappar som de ska handla, all städning och pyntning som ska göras, all matlagning som ska till etc. "Att köpa julklappar till familj och vänner upplever 4 av 10 svenskar som extra stressfyllt. Den årliga städningen liksom alla extra matinköp är också vanliga orosmoment innan julefriden infinner sig". Sedan tillkommer kanske också allt detta flängande land och rike runt för att hinna med att träffa allt och alla som man vanligtvis inte träffar.

Visst är det konstigt? Att julen de senaste decennierna tycks mer och mer handla om stress än om att ta det lugnt och njuta av att bara vara med de närmaste. Att nästan alla jag känner kör på i ett tempo som får veckan innan sommarsemestern att verka nästan fridfull.

Då känns det rätt skönt att kunna stå (eller sitta i fåtöljen) bredvid och betrakta galenskapen som pågår. Familjen har firat julklappsfritt de senaste åren, vi reser ingenstans (släkt och vänner får gärna komma till oss om de vill) och tar det riktigt lugnt. Vi äter och dricker gott utan att för den skull ha stressat med matlagning (bl a är färdiga köttbullar riktigt GODA) m.m.

För många kanske det låter väldigt trist, rentav osocialt...men sanningen är att det ÄR garanterat fritt från stress. Tids nog vill ungarna kanske ha en klapp eller två men nu när de är såpass små behöver de absolut ingenting. Det är nog faktiskt så att det är för sin egen höga skull som man köper så mycket onödigt krafs till barn och andra - inte för att de efterfrågar det.

Så varför inte prova en stressfri jul i år? Njut av ledigheten och att bara vara med familj och vänner!


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag, december 14, 2007

Samarbete över gränserna


är väl ingen större nyhet? AMS och Arbetsförmedlingarna har alltid haft externa samarbetspartners - dvs upphandlat utbildninsplatser, praktikplatser, arbetsträningsplatser m.m. Summan som AMS tilldelas varje budgetår beror helt och hållet på konjunkturen, om det är valår osv. Nu vill regeringen sänka arbetslöshetssiffrorna ännu mer och då behöver AMS få mer pengar i potten för att fixa siffrorna.

Oavsett vem som sitter vid makten så är ju AMS helt klart ett oslagbart verktyg i valmaskineriet. Med rätt finansiering kan arbetslöshetssiffrorna justeras neråt och därmed få regeringen att framstå som ekonomiska genier - "titta va duktiga vi är som har en sån låg arbetslöshet!!"

Men hur som haver - ju fler samarbetspartners en statlig myndighet har desto bättre kanske det är. Om det gagnar den som arbetslös så är det ju bara positivt, eller hur? Med tanke på den tuffare arbetslinjen som regeringen nu genomför så behöver nog de arbetslösa all hjälp de kan få för att få ett arbete.


Andra bloggar om: , , , , , ,



Bild lånad härifrån

Öhh, tror inte jag vill kalla någon för höna

Är det dags att slopa "hon" och "han" och istället införa något mera neutralt? Något som kanske skulle kunna heta "hen"? Det tycker i alla fall göteborgaren Anne som förut hette Anders...hon menar "att ordet hen är bra att använda när man syftar på transpersoner, där många inte är riktigt klara över om personen man talar om är en han eller en hon just då".

Tja, det kanske passar bra i vissa sammanhang men för mig skulle det bara inte funka - att kalla någon för "hen" betyder ju för fasiken höna på engelska! Att då knalla omkring och kalla (bl a ) kvinnor för höna rimmar inte särskilt bra i jämställdhetsfrågan.

Så min röst blir nog - NEJ tack till "hen"!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Glädjande nyhet

Läste den riktigt glädjande nyhet att delstaten New Jersey avskaffar dödsstraffet! Man kommer istället att införa livstidsstraff utan möjlighet till frigivning - vilket kanske är ett rimligt straff för vissa brott. Ett stort steg för mänskligheten och rättvisan har tagits och jag hoppas att andra delstater följer efter New Jerseys goda exempel. Dödsstraff hör inte på något sätt hemma i en demokratisk värld.



Gå gärna in på Amnestys hemsida och läs mer om kampen mot dödsstraff.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Det finns hopp om rim och reson

Äntligen har även Försäkringskassan tagit bladet från munnen och protesterar mot det fullkomligt absurda förslaget att man ska intyg från förskolan för att få ersättning för vård av barn - VAB. Visst har jag förståelse för att det behövs en kontrollfunktion - ja, det finns fuskare - men att lägga ytterligare administration på förskolan är ingen väg att gå alls.

Vi var på lussefirande på förskolan igår - 17 barn i Lillens barngrupp och i stort sett alla föräldrar och syskon var på plats. Nu under hösten har det varit en epidemi av kräksjukan, förkylningar, etc. som har däckat både barn och personal. Tyvärr har inte förskolan tillräckligt med resurser att alltid täcka upp med personal utan de som är friska får täcka upp för varandra - jobba över, ingen semester m.m.

Att då dessutom kräva att de mitt i den här ansträngda situationen ska skriva intyg till föräldrarna för att "lille Kalle" faktiskt var bort från förskolan tisdag eftermiddag vid 14-tiden till och med torsdag". Hur absurt är inte det?

Nej, tack till ett sånt här urbota dumt förslag. Jag har sagt det i ett tidigare inlägg och jag säger det igen - förskolan är till för barnen inte för att vara politikernas förlängda arm med syfte att kontrollera att föräldrarna inte fuskar.

Jag är övertygad om att det finns andra sätt att lösa kontrollfunktionen på och det får man se till att lösa på något sätt. Blanda bara inte in förskolan i det här.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

torsdag, december 13, 2007

En ny mening med livet

Blir man lyckligare av att få barn? Svaret på frågan är tydligen - NEJ! Enligt brittiska forskare är föräldrar med barn mellan 3-5 år mindre lyckliga än de som inte har barn. I och för sig är det förståeligt på ett sätt - småbarnsåren kan vara riktigt slitsamma.

Men för mig personligen tycker jag att föräldraskapet har tillfört en ny mening med livet så att säga. Jag har svårt att sätta ord för hur härligt det är med barn - de som är föräldrar vet vad jag menar. Självklart finns det stentuffa perioder men de uppvägs absolut av alla guldstunder. Jag menar, vem kan egentligen motstå en 2½-åring som kommer tassande vid 3-tiden på morgonen och vill berätta att han åkte rutschkana med bästisen på dagis igår....;-).


Andra bloggar om: , , , , , ,

Tänka fritt är stort men tänka rätt är större...

Idag meddelades det att den lärare, Fuat Deniz, som knivskars i tisdags avled imorse. Vad finns det egentligen att säga om det avskyvärda som inträffat? Hur kunde det inträffa? Vad är det som får någon att helt iskallt sticka kniven i en annan människa och sedan ge sig av från platsen - att inte stå för det man gjort och låta rättvisan ha sin gång?

Spekulationerna är i full gång om mordet på Fuat kan ha något med hans forskning att göra - han forskar om bl a folkmord. Rykten sprids lätt men när självaste SÄPO är inblandade så kan det kanske vara en uns sanning i det som sägs.

Jag läste själv vid Örebro högskola, som det hette då, på tidigt 90-tal och upplevde både högskolan och lärarna som kunniga inom sina ämnesområden och samtidigt som lite prestigelösa. Var jätteglad när högskolan "uppgraderades" till universitet och jag hoppas även i fortsättningsvis att de vågar och kan ha forskning som kanske kan tolkas som provocerande eller kontroversiell. Om forskningen inte är det - vad blir då kvar?


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,